Японски вишни цъфнаха в Неврокопско

10 Април 2024 | 16:56
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Японски вишни цъфнаха в Неврокопско

Цъфтежът на японската вишня по това време в Япония се отбелязва с риуал, достоен за национален празник. Дори и в София днес отбелязаха празникът „ханами“ в солидарност с обичаят на азиатската държава.

Обичаят “Ханами” в Япония съществува от III век. Тогава сладкото безделие сред природата е било привилегия на аристокрацията в императорския двор, която пиела саке под вишневия цвят и се отдавала на класическа поезия. Японската декоративна череша (Prunus serrulata) е цъфтящо азиатско дърво от семейство розови. Японците го наричат „Сакура“ което означава „дърво, на което седи Бог“ и символизира пролетта, живота и красотата.

 

Но за да се насладят на изключително красивият цъвтеж на екзотичното дърво, за неврокопчани не е нужно да ходят чак до Япония или до нашата столица.

Не са много хората, които знаят, че в градския парк на Гоце Делчев и може би единствено в Пиринско, има наколко японски вишни, които вече цъфнаха с цялата си прелест. Добре е да се знае, че тази красота е сравнително краткотрайна – около три-четири седмици, а едната вече си замина. А за тези, които се интересуват кога вишните ще узреят, ще бъдат разочаровани.

Японските вишни от този сорт не са ядливи, а плодовете им са малки и едва забележими. Но пък за сметка на това, декоративните вишните дават възможност да си направяите неповторими снимки или селфи за спомен.

Добавете Вашия коментар

TOP