Янков и Жаблянов се оттеглят от надпреварата за лидер на БСП, остават Корнелия Нинова и Кирил Добрев

09 Септември 2020 | 06:38
0 коментара
Политика

"Във връзка с насрочения дебат от Софийската партийна организация между кандидатите за председател на БСП заявяваме, че няма да вземем участие в събитието, както и ще отклоним поканата от пловдивските социалисти за аналогична среща-дебат".

 

Това обявиха депутатите от БСП Валери Жаблянов и Красимир Янков в съобщение до медиите.

 

"Оттеглянето на двамата претенденти не променя избора, процедурата продължава", коментира Емил Войнов, председател на червената ЦИК, пред Епицентър.бг. В този случай се прилага законодателството при национални избори. А именно - при оттегляне или смърт на кандидат 7 дни преди вота, той се провежда с останалите участници.


"Оттегляме се от участие в кампанията и заявяваме, че исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и ЦКПИ на 1 септември не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат. Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати. Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети.

Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашия висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация", се казва още в позицията на депутатите от левицата.

 

Малко по-късно отказ от състезанието направи и Георги Тодоров.

Засега Кирил Добрев няма намерение да се отказва от битката.

 

И Жаблянов, и Янков, и Тодоров нямат никакви шансове да се доберат до лидерския пост в БСП. В този смисъл оттеглянето им е по-скоро запазване на някакъв имидж. 

 

Корнелия Нинова има смазваща подкрепа в партията. Разликата между нея и втория в БСП Кирил Добрев е почти 10:1.

Нинова води национална кампания, залите на срещите ѝ с членовете на БСП са пълни, има ясни послания за опозиционност и принципност в политиката.

Добавете Вашия коментар

TOP