Яне Янев с поредна жалба до ОИК, иска касиране на изборите за общински съветници в Сандански

20 Ноември 2023 | 09:57
0 коментара
Политика
Благоевград
Яне Янев с поредна жалба до ОИК, иска касиране на изборите за общински съветници в Сандански
Съветникът в ОбС – Сандански и лидер на РЗС Яне Янев съобщи, че на 14 ноември ОИК – Сандански е окомплектовала преписка по жалба на партията, която представлява, касаеща Решение № 270 от 10.11.2023 г., с което обявява списък „А“ и списък „Б“ за подреждане на кандидатите по партии, коалиции и местни коалиции в избора за общински съветници, и в 7-дневен срок се очаква ЦИК да се произнесе. Има два възможни сценария.

Първият е ЦИК да върне на Административен съд – Благоевград преписката за произнасяне.

Вторият е директно преписката да бъде изпратена във ВАС за обявяване на Решение № 270 на ОИК от 10.11.2023 г. за нищожно. Ако се реализира вторият сценарий, изборите за общински съветници ще бъдат касирани много по-скоро, отколкото се очаква да излезе решение по делото, което се гледа в Административен съд – Благоевград. Това е второ дело, което РЗС заведе в Административен съд.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс е трябвало в срок от 48 часа след приключване на изборния ден, 29 октомври, ОИК – Сандански да публикува това решение, а след него е трябвало да публикува и решението за избраните общински съветници, разясни Яне Янев.

„Решението на ОИК е безпрецедентен гаф и издава тежка некомпетентност.

Считам, че сме правова държава и подобни грешки трябва да се санкционират. Няма как да обявиш за избрани 29 общински съветници, преди да си обявил резултатите, както се случи в ОИК – Сандански.

Този Общински съвет е опорочен с купен вот, фалшификации и измами. И най-добрият изход от създалата се криза в Сандански е касиране на изборите и насрочване на нови”, каза Я. Янев. \struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP