Яне Янев извади на бял свят феодалните причини за конфликта в Гърмен

31 Май 2015 | 09:57
0 коментара
Политика
Яне Янев извади на бял свят феодалните причини за конфликта в Гърмен

Генезисът на проблемите в Гърмен е във феодалното управление на общината. Такова мнение изрази лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев в предаването „Тази неделя” по bTV. „Кметът-феодал е направил всичко, така че населението да се чувства сякаш са крепостни селяни”, каза той по адрес на бившия градоначалник Ахмед Башев.„Сега хората се чувстват като освободени. За пръв път имат възможност да си кажат мнението на глас”, смята Янев. Той посочи, че по времето на Башев постоянно е имало конфликти между роми и българи, роми и мюсюлмани и т.н. „Този феодален режим се поддържа точно с такива конфликти”, посочи той. Янев припомни и скандалите в Рибново – родното село на Башев.

По думите на лидера на РЗС, проблемът в Гърмен започнал, след като Башев и настоящата кметица Минка Капитанова не се разбрали за обществена поръчка на стойност 1,7 млн. лв. Тя била за асфалтиране на пътища между пет села. Обикновено тези поръчки се печелели от фирми на Башев, но Капитанова я дала на фирма на Венци Амзов – приближен до депутата Алиосман Имамов. „Това е борба за надмощие на единия лагер над другия”, заяви Янев.

Той попита как е възможно директор на училище да взема отпуски и болници за по 4-5 месеца, а в същото време да играе кючеци с ромите и да си пуска във Фейсбук. Янев отново визира Ахмед Башев, който в момента се води директор на училището в Огняново.

Съветникът на премиера заяви, че знае за поне 10 случая на общински съветници и кметове от страната, които са отстранени от длъжност от съда, но продължават да работят. Той попита защо прокуратурата се задейства за някой общинар, „само като прелети някой дрон или се вдигне шум или стане протест като в Гърмен”. Например за Ахмед Башев има повече от 25 преписки в прокуратурата.

„Институциите, които би следвало да си вършат работата, или са притиснати от обстоятелства, неясни за обществото, или нямат воля да го правят”, смята Яне Янев.

Добавете Вашия коментар

TOP