Янаки Стоилов: Всеки трябва да носи поне малко от искрата на Ботев

02 Юни 2015 | 03:44
0 коментара
Политика
Янаки Стоилов: Всеки трябва да носи поне малко от искрата на Ботев

Зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов произнесе слово на лобното място на Христо Ботев в местността Йолковица във Врачанския балкан пред участниците в традиционния национален поход „По стъпките на Ботевата чета“. Тази година се навършват 139 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

“Вярно е, че националните интереси донякъде зависят от епохата, в която живеем. Но когато днес най-високи официални говорители ни призовават да бъдем модерни патриоти, аз предпочитам да останем близо до Ботев“, каза Стоилов. Той е категоричен, че в искреността на поета-революционер не може да има и сянка съмнение и приспособяване. „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“, цитира той думите на поета.

Народният представител е на мнение, че не всеки може да има таланта на Ботев, да има неговото безстрашие и саможертва, както и да понесе толкова лишения, принасяйки се в служба на отечеството и справедливостта. „Но всеки от нас трябва да знае не само кой е Ботев, но и какво е мислил и какво е направил. Всеки от нас трябва да носи поне малко от искрата на Ботев и от неговото достойнство и да има за пример неговата отдаденост на идеала и родината“, заключи Янаки Стоилов.

Стоилов ще присъства на тържествения концерт в Драматично-куклен театър във Враца и на тържествения митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP