Яна Данаилова: Житният режим ни подмладява с 5 години

05 Февруари 2024 | 06:59
0 коментара
Любопитно
България
Яна Данаилова: Житният режим ни подмладява с 5 години

Много хора в края на зимата практикуват суперполезния очистителен режим с жито и плодове. Предлагаме съветите и напътствията на нутрициониста Яна Данаилова за провеждането на житния режим, създаден от Учителя Петър Дънов.

Визитка

♦ Яна Данаилова е нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA). Освен това е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт. Яна Данаилова е също популярно лице от екрана - автор и водещ на “Линия здраве” по телевизия България ON AIR, и майка на три деца. 

- Г-жо Данаилова, какво представлява житният режим?

- През 2024 г. житният режим ще се провежда между 29 януари и 7 февруари. През този период Луната ще е намаляваща и ще е в знака на чистотата – Дева. Така целият режим ще бъде на фона на разпадаща се Луна, което най-добре работи за пълноценното изчистване на организма. Стартът на житния режим винаги е през февруари, три дни след пълнолуние. Тъй като то всяка година се пада на различни дати, затова и началото на режима не е фиксирано. Когато пълнолунието е към края на февруари, както е тази година на 24 февруари, то началото на режима следва да е на 28 февруари и да продължи до 8 март. 

Съгласно завета на Учителя смисълът на житния режим през февруари е пречистване, повлияно от идващата пролетна енергия и пролетното равноденствие. Докато през януари е все още много рано, температурните условия са по-сурови, спазването на пост би изтощило организма, а през март вече би било късно за пречистване в условията на умерения климатичен пояс. 

Трябва да знаем, че основното предназначение на житния режим е не толкова физическото изчистване на организма от токсини, а духовното пречистване. Чрез житния режим ние молим Господа да ни пусне в лечебницата на природата за 10 дни. 

През тези 10 дни консумираме единствено по 100 грама жито на ден, три ябълки, девет ореха и 1-2 лъжичка мед и шест-осем чаши преварена вода (изворна, но не минерална). Режимът е доста ограничен от категории храни, но като калориен прием покрива базовата метаболитна скорост на човешкия организъм – около 1200 калории, поради което изобщо не може да се категоризира като гладуване. Но все пак драстично ограничава дневния калориен прием на зрелия човек. 

 

Яна Данаилова

Хората, които го спазват, изпитват детоксикираща криза около втория ден на режима, свързана с главоболие, отпадналост, облагане на езика с налепи и друга симптоматика. Това е нормална лечебна криза и ако устоим, след нея ще се почувстваме много добре и ще можем да издържим спокойно десетте дни. 

- За кои хора не е препоръчително да спазват житния режим?

- Моята препоръка като специалист по хранене е да не предприемате житния режим, без предварителна консултация с лекар, ако страдате от тежки хронични заболявания или състояния. Житният режим не се препоръчва за много възрастни хора, за малки деца, за бременни и кърмещи майки. 

За да не се стресира организмът, съветвам всеки, който е решил да спазва житния режим, да подготви тялото си десет дни преди самия режим – постепенно да отпадат храните от животински произход, като преди самия старт на 100% да сме преминали на растителна храна. По същата причина трябва да се направи и постепенно захранване след житния режим.

То започва с последователно включване на нови групи храни, без животинските, като в първите дни ядем само Ангелска супа (варени картофи, малко зеле, моркови и магданоз, без сол и мазнина). След десетте дни на захранването можем да започнем въвеждането и на животинските храни. Дните на подготовка за житния режим и захранването след него са много важни, за да се възползваме пълноценно от пречистващата сила на режима. 

- Какви са ползите от житния режим?

- Ползите са най-вече за душата и за избистрянето на ума, разбира се, и за физическото тяло, в което по-активно започва регенерация на клетките. Смята се, че житният режим сваля около 5 години от биологичната ни възраст, тоест настъпва цялостно обновяване на организма. Режимът може да се провежда и когато решим, но най-благотворни са резултатите три дни след второто пълнолуние за годината, с изключенията, които описахме в началото. Затова всяка година датите са различни. Въпреки несъмнените ползи за човешкия организъм, предназначението на житния режим е духовен пост, духовно израстване, изчистване на ума, обръщане на погледа навътре към душата. 

Препоръки за храненето от Учителя Петър Дънов

- Как на практика се изпълнява житният режим?

- По времето на Учителя Дънов житото е било по-различно от днешните сортове. Ето защо, някои хора имат проблеми с храносмилането на пшеницата. Затова житният режим може да се изпълнява със зърно от лимец, а не от пшеница, въпреки че Учителят препоръчва пшеница. Зърното не се вари, а се залива с гореща вода. Предходната вечер 100 г зърно – лимец или пшеница – се заливат в термос с 1 литър вряла вода. На сутринта прецеждаме пшеницата, а към водата можем да добавим капки лимон и да я пием през деня. Тази вода е лечебна и Учителят Дънов препоръчва да я пием дори и след режима. 

Лъжичката мед се смуче бавно, като я оставяме да се разтопи в устата и да поемем пълноценно хранителните вещества на меда. 

Разделяме накиснатото жито на три равни порции, които изяждаме сутрин, обед и вечер. Ядем също три ябълки и девет ореха на ден. Съветвам моите пациенти със стомашно-чревни проблеми да изяждат ябълките на гладно в сутрешните часове до 12 часа, а порцията жито да разделят на две части и заедно с орехите да я консумират на обяд и вечеря. 

Една от модификациите на житния режим е провеждането му с покълнало зърно от пшеница, лимец или безглутенов вариант с елда за хора с непоносимост към глутен. За покълването на зърното са ни нужни две денонощия. Така, за да започнем житния режим на 29 януари, трябва още на 27 януари да накиснем 100 грама зърно за 12 часа. Сутринта на 28 януари го измиваме и поставяме в буркан на тъмно, ако нямаме уред за покълване. Вечерта повтаряме процедурата отново! На следващата сутрин вече имаме покълнало жито. Процедурата за покълване се повтаря всеки ден след 27 януари до 6 февруари.

- Има ли и други варианти, които да заместят житния режим?

- Хората, които не харесват този силно въглехидратен режим, но все пак искат да си направят прочистване на организма и да се възползват от лечебната сила на дните от 29 януари до 7 февруари, може да спазват леко растително хранене. Сутрин да закусват сезонни плодове (цитруси, ябълки, български круши, орехи и други ядки), на обяд и вечеря да ядат сезонна салата и постно ястие.

Ако искат по-драстичен режим, може да се придържат изцяло към суровоядство – да консумират само плодове, ядки, семена, зеленчуци, кълнове и микрорастения. Това е силно детоксикиращ, регенериращ клетките и лечебен режим на хранене, който не е свързан с гладуване. По-драстичните режими са изцяло на плодове или на зеленчукови сокове, но не ги препоръчвам, без лекарски контрол. И при тези варианти на режима не се пропускат дните за подготовка на организма и дните за захранване. След това плавно преминаваме към своя нормален режим на хранене. 

Учителя Петър Дънов: Силата на човек иде от белия дроб

Ползите за тялото са многобройни. Ще наситим организма с антиоксиданти, витамини и минерали. Ще се освободим от всички застойни вещества, от натрупаните шлаки, от токсините, като изобилието от фибри ще подпомогне очистването на червата. 

Фибри има само в растителните храни

Месото и млечните не ги съдържат. Затова масово хората, които спазват стандартната западноевропейска диета, страдат от подуване на корема, метеоризъм, понижен мотилитет на червата и констипация, дисбиоза, задръжка на вода и интоксикиране, покачване на теглото, хормонални смущения, хронична умора, отпадналост, мигренозни пристъпи и др.

Това време на годината е изключително подходящо да прочистим телата, душите и умовете си. Не трябва да бъдем максималисти. Можем да спазваме житния режим в рамките на три, пет, седем дни и пак да се радваме на неговите ползи. Всеки ден, в който сме успели да разтоварим тялото си, е от полза за нашето тяло и то ще ни се отблагодари. Ако решим да прочистим телата си тази година, съгласно заветите на Учителя, то нека изпълним житния режим с адекватната подготовка и захранване, за да усетим максимално лечебните му физически и психоемоционални и най-вече духовни ползи. /Zdrave.to

Мара КАЛЧЕВА 

Добавете Вашия коментар

TOP