Якоруда с рекорд 48.4% безработица, местните мизерстват на гурбет, отказват да работят в хотелите на Разлог и Банско

22 Юни 2017 | 21:26
0 коментара
Общество

В общината с най-голяма безработица в Благоевградска област – Разлог, има най-много обявени свободни места. Анализът на данните към 31.05.2017 година сочи, че процентът на безработица на територията на областта е 10%, а за Разлог тя е двойно – 20%. Този процент скача заради високото ниво на безработица в общините Белица, където тя е 32,6%, и Якоруда, където бележи стойности от 48,4%. Това се отразява върху средната безработица, която отчита дирекцията, въпреки ниските нива от 8% в Банско и 10% в Разлог.

Причината за тази малко странна на пръв поглед статистика – най-много свободни позиции, същевременно най-голям процент безработни, е комплексна, но основно, от една страна, това е липсата на квалифицирани кадри, които да задоволят търсенето, и от друга – търсене на реализация в чужбина.

Пазарът е изключително дефицитен от страна на кадри. Лицата, които остават безработни, са трудно реализируеми при сегашната ситуация на пазара на труда и не могат за задоволят търсенето. Те формират групата на трайно безработните, към която се причисляват по-възрастни, болни или немотивирани хора, а търсенето е насочено основно към по-младите, особено в областта на хотелиерството, където свободните позиции са най-много. Те обаче трябва да отговарят на доста критерии, като едни от най-важните са комуникативност, добри обноски и добри езикови познания, т.е. владеенето на чужди езици.

„Както за региона, така и за страната като цяло нивото на безработица е по-ниско в сравнение с миналата година и миналите месеци, и прогнозата е да върви надолу, защото младите хора се изнасят в чужбина за сезонна заетост. Специално за региона това е много масово за Белица и Якоруда. Лично ходих в две от селата в община Якоруда – Бунцево и Конарско, 90% от хората там са потърсили препитание в чужбина. Кметовете ми споделят, че масово заминават. Шест месеца мизерстват в чужбина, заделят всичко изкарано и останалите шест месеца живеят със спестеното тук и се надяват след това отново да отидат. Тези хора не търсят работа по региона, а и не отговарят на нивото на хотелите в Разлог и Банско”, разказа директорът на Бюрото по труда в Разлог Мариана Тренчева.

От друга страна, младите хора трудно се привличат със стартовата заплата 500-600 лв. и по-квалифицираните и добре обучени търсят реализация на друго място – по морето или в чужбина.  Има и много младежи, които придобиват опит по родните хотели и след това заминават в чужбина на много по-висока заплата. Ниското заплащане ги задоволява само докато се обучат и квалифицират.

Заради дефицита на кадри през последните няколко месеца, дори година, хотелиерите са започнали да снишават изискванията си и са склонни да наемат работници и сами да ги обучат. От хотелиерския бранш също са категорични, че квалифицирани кадри се намират трудно, а мнението им напълно се припокрива с това на специалистите от Бюрото по труда.

„В последно време изключително трудно се намират качествени кадри, да не кажем, че става дори и невъзможно. И в момента се чувства глад предвид това, че добрите отидоха на морето, предвид това, че като цяло не генерираме кадри, за да се реши дългосрочно проблемът, а генерираме просто временно решение. Дългосрочният хоризонт за разрешаване е с генериране на кадри чрез училища, повдигане на заплати, чрез създаване на добри условия за развитие. Работа има много и за тези безработни предизвикателствата са много, но на тях не им се работи. Казвам го съвсем открито – на много малко хора им се работи, дори на младежите, които учат. Смея да кажа, че заплатите в сектора не са ниски на фона на другите сектори, и се плаща редовно. Кадри без никакъв опит получават минимум 400-500 лв. заплата, но няма как на неквалифициран персонал без знания и умения да се дадат високи заплати. Те реално се обучават при нас. Който има желание, се научава бързо и съответно се увеличава заплатата му, а подготвеният кадър си получава подобаващо възнаграждение”, коментира председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

А какво сочат официалните данни за региона:

От общо обявените 287 свободни работни места 11 са за висшисти и 276 за хора със средно и по-ниско образование. Във втората категория спадат кадрите, които се търсят в областта на туризма – хотелиерство и ресторантьорство. Най-голямо е търсенето на сервитьори, където обявените свободни позиции са 48, готвачи – 38, камериери – 28, администратори – 22, бармани – 19. За бранша се търсят още масажисти, пикола, помощник-готвачи, поддръжка и други, както и аниматори, за които обаче висшето образование е предимство, а владеенето на чужди езици задължително, тъй като те се наемат за работа с децата на чужденците и е необходимо свободно да комуникират с тях.

По данни на Бюрото по труда в Разлог броят на обявените работни места в областта на хотелиерството е голям заради два нови хотела – в Баня и в Разлог, единият от които вече е отворил врати, но не е запълнил всичките си позиции, а другият предстои да стартира работа и е обявил нужните му кадри.

В Разлог се търсят и специалисти с висше образование, но по-притеснителното е, че се наблюдава дефицит на медицински кадри за нуждите на МБАЛ – Разлог. От общо обявените 11 места за висшисти 6 са за лекари. Четири от обявените позиции – двама анестезиолози и двама хирурзи, се търсят доста отдавна, но местата все още не са заети, а причината е, че в района липсват кадри с такова образование. Другите специалисти, които се търсят в сферата на здравеопазването, са една медицинска сестра и един лекар инфекциозни болести, като последната позиция е обявена само преди няколко дни.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP