Ягодоберачи в Испания печелят колкото ИТ спец в България

25 Май 2015 | 09:30
1 коментара
Бизнес

Испанска фирма предлага работа на 150 българки, които да берат ягоди. За 6 часа и половината труд работодателят плаща по 38 евро. Така нашенките ще печелят между 1700 и 1900 лв. месечно или колкото средното възнаграждение на един ИТ специалист у нас.

Единственото изискване към кандидат-гурбетчийките е да са между 25 и 45 години и да имат опит със селскостопанска работа.

Заминаването за Испания е за сметка на работниците, а ако жените решат да останат до края на сезона, връщането в България ще е за сметка на началника. Испанската фирма осигурява квартира и храна за служителите си, така че единствените разходи на ягодоберачите ще са за джобни.

През 2014 г. около 1000 нашенки са заминали да берат ягоди в Испания. „Голяма част от тях се връщат всяка пролет при същия работодател”, обясняват пред „Монитор” от Агенцията по заетостта. Оттам отчитат, че кандидатите за подобен тип заетост са два пъти повече от свободните места.

Друга оферта за нискоквалифицирани работници идва от Португалия, но за по-ниско заплащане. Свободните места за берачи на малини, ягоди и къпини са 600 срещу възнаграждение от 505 евро. Допълнително гурбетчиите ще получават по 4 евро за храна, а за най-трудолюбивите се обещават и бонуси между 70 и 200 евро

Добавени коментари

IT DUDE публикува:
25 Май 2015 | 17:34
Я и вие бягайтв там, че да се позамогнете. Ама аритметиката е друга !

Добавете Вашия коментар

TOP