Ягоди и малини смениха тютюна в село Брезница

28 Септември 2017 | 08:32
0 коментара
Общество

Жители на най-голямото гоцеделчевско село Брезница намериха алтернатива на тютюнопроизводството. Все повече насаждения с малини и ягоди сменят тютюневите ниви в селището. Садят се и много картофи. „Тютюнджиите тази година са едва шест души, ще предадат не повече от 5 тона тютюн. През 2013 г. се предадоха 110 тона, но после този поминък се загърби. Ниските изкупни цени и несигурността накараха хората да се ориентират към други земеделски култури.

"Много земеделци направиха стопанства с ягоди и малини”, заяви кметът на Брезница – Иса Сакали.

В селото има глад за работна ръка. Всеки ден на площада се провежда импровизирана трудова борса. На нея земеделските производители търсят да наемат работна ръка – за ден, за седмица, за месец, за цял сезон. „Сключват се договори, работниците си знаят правата, никой не иска да се труди без осигуровки”, твърди кметският управник.

Допреди няколко месеца земеделският производител Сане Грошар отглеждал два декара ягоди и 16 декара малини, а в момента плантацията му е с над 53 декара по-голяма. Стопанинът вече се грижи за нови насаждения, в които има капково напояване – 6,326 декара ягоди, 39,414 декара малини и 7,814 декара боровинки. Развива се не само земеделието, но и животновъдството в Брезница. Населеното място е известно в региона и със своите 22 шивашки цеха. „Има работа за всеки, който не го мързи”, доволен е кметът Иса Сакали, който няма проблем с безработица в селото.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP