Ядрена заплаха от Трета световна война, нови атаки и жертви, нова помощ за Украйна

26 Април 2022 | 08:19
0 коментара
Общество
Ядрена заплаха от Трета световна война, нови атаки и жертви, нова помощ за Украйна

Ядрена заплаха от Трета световна война, нови атаки и жертви, нова помощ за Украйна: Агенция БГНЕС обобщава акценти от събитията в Украйна в последните часове:

- Пет жертви на атаки по жп гари -

Най-малко петима души са убити и 18 са ранени при руски ракетни удари по пет железопътни гари в централната Украйна област Виница, съобщи украинската главна прокуратура.

- САЩ искат "отслабена" Русия -

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се надява войната в Украйна да затрудни руската армия. „Искаме да видим Русия отслабена до степен, че не може да направи нещата, които направи при нахлуването в Украйна“, каза той след посещение в Киев съвместно с държавния секретар Антони Блинкен. Украйна може да спечели войната, ако разполага с "правилното оборудване", добави той.

Остин и Блинкен обещаваха 700 милиона долара за допълнителна военна помощ по време на посещението си.

- Русия предупреди за реална опасност от Трета световна война -

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че има "реална" опасност от избухване на Трета световна война в резултат на конфликта в Украйна. „Опасността е сериозна, реална е, не можете да я подценявате“, каза той пред агенция Интерфакс.

- Мирните преговори да продължат -

Мирните преговори с Украйна ще продължат, допълни Лавров. Той разкритикува подхода на Киев към преговорите и обвини президента Володимир Зеленски, че се „преструва“, че преговаря. „Добрата воля има своите граници. Но ако не е реципрочна, това не помага на процеса на преговори“, казва той.

- Американските посланици и консули ще се върнат в Киев -

Блинкен потвърди, че американските дипломати, изтеглени от Украйна в началото на руската инвазия, постепенно ще се върнат в Киев. Президентът на САЩ Джо Байдън номинира офицера от външните служби Бриджит Бринк за следващия американски посланик.

Няколко европейски държави също отвориха отново своите посолства в Киев, след като Русия изтегли войските си от региона.

- Няма сделка за Мариупол -

Руската армия твърди, че Киев е попречил на евакуацията на цивилни от мариуполския стоманодобивен завод "Азовстал", където украинските сили са се барикадирали в обсадения пристанищен град, въпреки че обяви едностранно прекратяване на огъня. Според Украйна, обаче, Москва не се е съгласила с искането й за евакуация на ранени войници и цивилни.

- Путин поздрави Макрон -

Руският президент Владимир Путин поздрави френския президент Еманюел Макрон за победата му над крайнодесния кандидат Марин льо Пен, смятана за по-близка до Москва.

- МНС се присъедини към разследването на престъпленията в Украйна -

Главният прокурор на Международния наказателен съд ще се присъедини към разследващия екип на ЕС, за да проучва възможни международни престъпления, извършени в Украйна. Това е първия път, в който нейни представители участват в съвместно международно разследване.

- Изгонени германски дипломати -

Москва експулсира 40 германски дипломати, след като Берлин обяви 40 руски дипломати за персона нон грата по-рано този месец.

- Британски ракети срещу Русия -

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс увери, че Лондон ще изпрати на Украйна бронирани превозни средства, които могат да изстрелват ракети срещу руски бойни самолети.

- Русия твърди, че е свалила украински дронове -

Губернаторът на руската област Курск, която граничи с Украйна, каза, че руските сили са свалили два украински дрона близо до границата между двете страни, в район Рилски в Курск. Двама души са ранени в село в руския регион Белгород вследствие на украински удари, съобщи кметът на селото.

- 5,2 милиона бежанци -

Повече от 5,2 милиона украинци са избягали от страната си откакто Русия започна инвазията си преди два месеца. Над 45 000 са напуснали през последните 24 часа, съобщи ООН. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP