Пътните строители не се отказват от протести

12 Октомври 2021 | 11:49
0 коментара
Общество
Пътните строители не се отказват от протести

Работници на пътностроителни фирми и днес протестират в центъра на София, този път не пред сградата на МРРБ, а на Министерски съвет. За демонстрацията, организирана от Браншовата камара "Пътища", са дошли хора с автобуси от цялата страна. И днес протестиращите са изкарали тежка пътно-строителна техника на жълтите павета.

До преди ден пътните строители настояваха държавата да изплати над 900 милиона лева за извършени дейности по договори с Агенция „Пътна инфраструктура“. Днес претенциите им са паднали на 600 млн. лв. Фирмите продължават да твърдят, че са останали без никакви средства, включително и за да изплатят възнагражденията към служителите си.

Протестиращите настояват и за оставката на ресорния служебен министър Виолета Комитова.

Вчера от браншовата организация внесоха в АПИ нотариални покани за  изплащане на задълженията по договорите. Фирмите се заканват, че ще потърсят парите си по съдебен път.

"Задължени за плащането на трудовите възнаграждения на работниците и на служителите, заети в пътно-строителните фирми, са лицата, с които те имат сключени договори. С никого от протестиращите Министерският съвет, и в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството, няма трудово-правни отношения", отговори вчера с прессъобщение министър Комитова.

Тя посочи, че шефът на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков е признал пред медиите, че заплатите се изплащат и няма съкратени работници. "Това навежда на мисълта, че протестът не е свързан с трудовите възнаграждения, а има политически подтекст.  Убедени сме, че по-добре е пътният бранш да стои встрани от политическите интриги, защото пътищата са на всички български граждани, те нямат партиен цвят", се казва в прессъобщението на МРРБ.

Факт е, че в ръководството на Браншова камара "Пътища" са бивши шефове в АПИ, начело с Лазар Лазаров, който бе председател на пътната държавна агенция. Именно хората, под чието управление са били утвърдени порочните модели на надговаряне на обществени поръчки без да има бюджет за това, сега си търсят парите.

За пореден път Комитова препраща пътните фирми да адресират финансовите им претенции към следващото Народно събрание, защото само то може легитимно да реши проблемите им.

"Договорите на фирмите, свързани с пътното поддържане, са сключени основно през 2019 и 2020 година с Агенция „Пътна инфраструктура“, ръководена от служители, назначени от предишното управление на ГЕРБ. Възлагането на дейностите по тези договори в началото на 2021 година се е извършвало от същото ръководство срещу недостатъчно осигурени финансови средства в държавния бюджет, приет от Народно събрание, доминирано от представители на ГЕРБ. Осигуряването на липсващите необходими средства за покриване на задълженията на АПИ по извършените дейности за текуща поддръжка на пътищата може да се случи само от действащо Народно събрание", е категоричното становище на МРРБ.

Оттам напомнят, че за зимното поддържане 46-ият парламент е осигурил 100 милиона лева. "Те ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми", посочват от МРРБ.

Добавете Вашия коментар

TOP