Пътни строители отново излязоха на протест

08 Октомври 2021 | 11:32
0 коментара
Общество

Трети национален протест провежда Българската Браншова камара „Пътища“ пред министерството на регионалното развитие и благоустройството заради неизплатени средства за извършени ремонти по пътната инфраструктура, предаде БНР.

Специалисти предупрeдиха, че времето за подготовка на пътищата за зимата е изпуснато безвъзвратно

Консорциумът от фирми, които гарантират текущите ремонти и поддържането на пътищата в Благоевградска област, са спрели дейностите преди близо четири месеца. Държавата все още им дължи парите за зимното поддържане от миналия сезон. Преустановени са ремонтите и пътното строителство във всички общини. Прогнозата за идващата зима е повече от тревожна.

"Утре кой ще изчисти пътната мрежа. За да бъде подготвена републиканската пътна мрежа за есенно-зимния период, има други дейности, които се правят през лятото - почистване на канавки, проводимост, водостоци. Как да го направим, като никой не ни го е възложил", коментира Виктор Велев, управител на една от най-големите пътни фирми в страната.

Липсата на възлагане на дейности по пътно поддържане и едностранно прекратени от АПИ договори доведе до там, че двата модерни паркинга за автомобили покрай изградената част на автомагистрала „Струма“ край Сандански бяха затворени и запечатани. А преди дни крадци задигнаха климатиците, мониторите и компютърни конфигурации от тях.

„Ние ги подържахме и преди три месеца тази дейност ни е преустановена от възложителя. АПИ в случая ни е възложител и е отказала към мен като изпълнител тази дейност. Мога ли насила да осъществявам някаква дейност - не мога“, допълни Велев.

Въпреки липсата на резултат от продължаващите повече от месец преговори между пътните фирми и министерството на регионалното развитие и благоустройството, от бранша все още хранят надежда за диалог и споразумение.

Добавете Вашия коментар

TOP