Пътна полиция дебне за незаконни газови уредби

21 Февруари 2020 | 12:18
0 коментара
Криминално

Операция за проверка на превозни средства с допълнително монтирани газови уредби стартира Пътна полиция от 17 до 28 февруари. Ще се санкционират тези, които не са ги заявили в срока определен от закона.

Това заяви на брифинг началникът на сектор "Регистрация и отчет на пътни превозни средства, собствениците им и водачи" към Националната полиция Пантелей Дамянов.

Той обясни, че когато тази уредба бъде монтирана, трябва да се издаде протокол от съответното юридическо лице, извършило монтажа. На шофьора на моторното превозно средство се предоставя екземпляр, с който той минава на първоначална проверка на газовата уредба, откъдето взима още един протокол. С тези документи водачът е длъжен да регистрира промяната в конструкцията на автомобила в свидетелството за регистриране на МПС. Той може да извърши това до 3 години от монтирането на уредбата.


Дамянов уточни, че шофьорите на автомобили с подобни изменения, извършени преди 2013-2014 г., най-вероятно няма да бъдат глобявани, тъй като тогава тези промени в закона за движение по пътищата не са били влезли в сила. Тогава срокът за узаконяване на допълнителните модификации по превозното средство е бил 14 дни.

За нарушителите с монтирани газови уредби след 2014 г. законът предвижда глоба в размер от 150 лв. и временно спиране от движение на пътно превозно средство.

Добавете Вашия коментар

TOP