Пъстро Бабино хоро в Разлог

21 Януари 2022 | 10:54
3 коментара
Култура
Пъстро Бабино хоро в Разлог

В Пиринско масово се чества Бабинден по стар стил на 21 януари. Ритуални тържества има в Благоевград, Симитли, Банско, Разлог, Гоце Делчев и в останалите населени места.

Млади и възрастни в Разлог се хващат на "Бабино хоро". Хорото се извива днес на централния площад, когато традиционно в района се чества Бабинден по стар стил.

Празникът е посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести, които са раждали, а също и на бебетата.

Дни преди Бабинден, във всеки дом на новородено в Разлог тече трескава подготовка за празника. Възрастни и млади жени се хващат на хорото, облечени в уникалните разложки носии, а на гърба си носят бебетата в цедилка. Бебетата са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, които символизират здраве и дълголетие.

Традиционно с празнуващите на площада е кметът Красимир Герчев. Той награждава първото бебе, родено през годината и последното, проплакало в края на изминалата.

Традицията у нас повелява на Бабинден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея пара. Бабата връзва на детето мартеничка от бял и червен конец и паричка и също дарява детето с чорапки и ризка. Носи бяла и червена вълна, мед и просо. Бялата вълна представлява магическа благословия, за да доживее детето дълги години, червената - за да е здраво и румено, просото - за да пълнее, медът - да е работно като пчелата и да умножи човешкия род. След къпането маже децата с прясно масло и мед. Това е начинът, по който тя миросва малките.

Добавени коментари

Бабугер публикува:
21 Януари 2022 | 14:58
До Старчевата тия гербаджии всичко опорочиха посочените от Вас сички са гербаджии и мутри а Коце Левенов е от активни борци и беше от Бизнес блока на Жорж Ганчев доведе го и Разлог
Разлог публикува:
21 Януари 2022 | 12:01
Кмето има Бабинче и има Бабинден
Старчевата публикува:
21 Януари 2022 | 11:15
Кмете скрий се ти Куковия Чилята Кисьова Кондю доктора Катевите Цапата дека дава кожи на Кисьова да направе чаушчета и сички соло ташаци около Вас като Коце Левенов Разтурихте и изопачихте сички традиции в Разлог

Добавете Вашия коментар

TOP