Първото бебе за 2024 година в България е Минчо от Пловдив

02 Януари 2024 | 09:24
0 коментара
Общество
България
Първото бебе за 2024 година в България е Минчо от Пловдив

Първото бебе за 2024 година в България е момченце и се роди в Пловдив. Новороденото проплака в УМБАЛ "Свети Георги" една минута след полунощ в Клиниката по акушерство и гинекология към университетската болница.

 

Момченцето е наречено Минчо, тежи 2,850 грама и е с ръст 51 см. В екипа, участвал в раждането, са д-р Мария Василева, д-р Виктор Кръстев, д-р Рафет Хафузов, д-р Софка Славова и акушерка Нешка Ненкова, съобщи БНТ.

 

"Бях планирана за нормално раждане, но се наложи да ни приемат по спешност. За щастие, лекарите реагираха много бързо, подходиха умело, професионално, за да може и аз, и бебчето да сме добре. Всички бяха отзивчиви и внимателни. Благодарни сме им от все сърце за усилията и отношението", разказва майката Лиляна, която днес се чувства добре. Семейството е от Пловдив, момченцето по стара българска традиция е кръстено на свекъра.

 

Майката на първото българче за 2024 пожелава на себе си и семейството си най-вече здраве. На всички в клиниката желае все така да радват хората, като бъдат част от най-важното нещо - даряването на нов живот. Да са винаги толкова добри, екипни и успешни, пожелава родилката.

 

И през миналата 2023 година отново първото бебе беше родено в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив, но тогава то делеше челното място с друго бебче от София. Тази година първенец е Минчо, появил се на бял свят точно в 00:01 часа.

 

Три минути след Минчо от Пловдив се ражда и първото бебе в столицата - в "Майчин дом". То е момиченце и тежи 2, 450 кг., разказа дежурният лекар д-р Емил Гърчев. Общо две момиченца и едно момченце са новородените в първите часове на 2024 г. в три от столичните болници. Това съобщиха за БТА от Университетска АГ болница "Майчин дом", от Първа САГБАЛ "Св. София" и от УМБАЛ "Св. Анна".

 

Момче е първото бебе за 2024 година в областната болница във Велико Търново, съобщиха от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Момченцето тежи 3240 грама и е 49 сантиметра, проплакало е малко след 3:00 часа. Момченца са първото и последното бебе на годината и в Разград, съобщава БТАА.

 

Момиче пък е първото новородено в Русе през новата година. То е проплакало в 1:43 часа тази нощ в Университетската болница "Медика" в крайдунавския град. Момиченцето тежи 3180 грама и е с ръст 52 сантиметра.

 

Бебето е първо дете в семейството от град Русе. То е родено чрез секцио в условия на спешност от екип, ръководен от д-р Джордже Стойнев - акушер-гинеколог, д-р Филиз Авджиалиева - специализант по акушерство и гинекология, д-р Татяна Итова - неонатолог, и д-р Елеонора Иванова - анестезиолог.

 

Екипът на болницата е изпратил старата година също с новородено момиче. Родителите на бебето са китайка и англичанин, които решили да заживеят в България, като си купили и къща недалеч от Русе.

Момиченцето е родено в 17:11 часа вчера. Тежи 2840 грама и е с ръст 49 сантиметра.

 

За първи път от години в Добрич по Нова година няма раждане. Родените бебета в Многопрофилната болница за активно лечение в областния град за изминалата 2023 година са 700. Те са се появили при 694 раждания, съобщи пред БТА д-р Лъчезар Хаджиларски, който е дежурен в акушеро-гинекологичното отделение на лечебното заведение.

 

Той добави, че тенденцията за намаляване на ражданията в МБАЛ - Добрич е бавна, но устойчива.

 

Няма раждания както в последния ден на 2023 година, така и в първия ден на 2024. Последното бебе за миналата година в добричкото лечебно заведение е родено на 30 декември в 11:25 часа. То е момиченце и тежи 3,260 кг. Майката е на 23 години и е от град Брегово, каза още д-р Хаджиларски.Епицентър.бг/снимка:Нова тв

Добавете Вашия коментар

TOP