Първо европейско ръководство за борба с наркотиците

24 Октомври 2017 | 22:30
0 коментара
Общество

Днес Европейският център за мониторинг на наркотици и наркотична зависимост в Лисабон публикува своето първо ръководство за ответните действия, свързани с наркотиците.

Какви мерки трябва да бъдат предприети спрямо проблемите на възрастните, употребяващи хероин? Как да се справим със смъртността, причинена от силно действащия фентанил? Как да предотвратим вредите от употребата на наркотици и алкохол по време на фестивали и в клубове? Това са част от темите, разработени в новото ръководство, базирано на опита на 30 държави.

Ръководството представлява преглед на наличните в момента действия и интервенции за справяне на последствията от незаконната употреба на наркотици и е предназначено за хората, които разглеждат проблема от гледната точка на здравното планиране, както и на работещите в тази сфера и на практикуващите лекари.

Три са перспективите, от които се разглеждат здравните и социални мерки, насочени към проблемите с наркотиците. На първо място са различните видове наркотици и модели на употреба, след това са нуждите на различните употребяващи групи, а третата перспектива са проблемите в различните среди- например затвори, нощни заведения, училища и др. Предвид финансовата среда в момента, в Европа има по-голям интерес от всякога да бъде гарантирано благоразумното изразходване на оскъдните здравни ресурси, се казва в ръководството, в което е представена класация на доказателствата за различните разгледани дейности. Това, което е валидно и вярно за една група, обаче, например мигранти или възрастни употребяващи, може да не е ефективно за друга, затова използването на доказателства е "процес н развитие". По-съществено е да се създаде база от знания чрез сътрудничество в изследователската дейност, наблюдението и споделянето на най- добри практики.

Проблемите с наркотиците често действат съвместно с други здравни и социални проблеми, затова особено важно е създаването на партньорства между службите за борба с наркотиците и други области. От ръководството става ясно, че сериозен проблем за Западна Европа са застаряващите наркомани, за тях е отделена сериозна част от текста. Дадени са примери за този вид сътрудничество, например между доставчици на здравни услуги в места за лишаване от свобода и такива, действащи в общностите, които поемат затворника след излежаване на присъдата. Друг вид полезно сътрудничество е връзката между собственици на клубове, полицията, службите на здравната и спешната помощ със служите за борба с наркотиците, което намалява вредите от употребата на наркотици в нощни заведения. Интернет, приложенията за социалните мрежи, новите технологии за плащане и софтуерът за криптиране променят практиките на закупуване и продажба на наркотици, пише в ръководството. Тези промени, обаче, могат да допринесат и за нови възможности за социални и здравни мерки. Ръководството съветва да се използва потенциала на новите технологии за превенция, лечение и намаляване на вредите. Особен акцент е поставен върху интервенциите на електронното здравеопазване, което може да използва цифрови технологии за предоставяне на консултации за намаляване на вредите, обучение на здравни професионалисти и достъп до уязвимите млади хора, които иначе отказват да използват официалните услуги. Един от най- големите разходи, свързани с наркотиците в Европа, е лечението на хепатит С, който поразява почти масово употребяващите хероин. По този въпрос се подчертават ползите от по-добрата координация между службите, предоставящи услуги за лечение на наркозависими и специализираните чернодробни центрове за гарантиране на адекватно лечение и защита на изложените на риск от повторна инфекция .

В ръководството се прави следното заключение: „Без ефективни действия бъдещите разходи, свързани с хепатит С, вероятно ще нараснат значително.“ Бързата промяна в пазара на наркотиците обикновено надделява над действащите политики за борба с наркотиците и моделите за ответни действия, се казва в ръководството. В него става дума и за последните предизвикателства с появата на нови психоактивни вещества като силно действащи опиоиди- фентанил, така и синтетичните канабиноиди. Една от най- важните ответни мерки е подобряване на токсикологичния и съдебно- медицински капацитет. Най- честата причина за смърт при мъже между 25 и 55 години в Европа е свръхдоза.

По отношение на най- опасния в това отношение наркотик- хероина, има сериозно постижение- лекарството налоксон, което се прилага при предозиране и спасява живота. В ръководството съветват то да бъде по-достъпно, не само в медицинските служби, но и на разположение на близките на зависимия. Мигрантите са нова група с потенциална уязвимост, които имат по-специфични потребности, когато търсят решение на проблемите с наркотиците. Това се превръща в проблем за държавите с голям поток мигранти. Нов момент в цялостната картина са неотдавнашните изменения на регулаторната рамка относно употребата на канабис в някои държави в Северна и Южна Америка, които провокираха интереса на органите, определящи политиката в тая област в Европа, както и на цялото общество.

Нараства интересът към използването на терапевтичния потенциал на лекарствата, базирани на канабиса. "Развитието на политиката, свързана с канабиса, може да има поразителен ефект над превенцията, лечението и дейностите по намаляване на вредите от това наркотично средство, като от иновациите извън Европа могат да се извлекат ценни уроци.", се казва в ръководството.

Алексис Гусдил, директор на Европейския център за контрол и мониторинг на наркотиците и наркотичната зависимост каза при представянето днес, че това ръководство е първият и най- амбициозен опит на институцията да събере информация за наличните здравни и социални мерки по отношение използването на наркотици в Европа в един достъпен инструмент, като поставя акцент върху празнотите в познанията и практиката, както и върху възможностите за подобряване и развитие. Подобно ръководство ще се издава на всеки три години като актуализира ситуацията и предоставя достатъчно доказателства. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP