Първият уикенд на декември: Какво време ни очаква до края на седмицата

30 Ноември 2023 | 17:07
0 коментара
Любопитно
България
Първият уикенд на декември: Какво време ни очаква до края на седмицата
През нощта над равнинната част от страната и котловините ще бъде облачно и мъгливо, а над планинските райони ще преобладава ясно време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

В петък през по-голямата част от деня в западните райони от Дунавската равнина и Горнотракийската низина, и котловините от Югозападна България ще се задържи предимно облачно и мъгливо, като временно подобрение на видимостта ще настъпва в часовете около обяд. Над останалата част от страната ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. В Източна България и Предбалкана ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, с който над страната ще се пренася топъл въздух.

Жълт код за силен вятър е обявен за областите Враца и Монтана.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 2° и 3°, по-високи в източните райони. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, значително по-ниски: 5°-10° в районите с трайна мъгла. В София минималната температура ще бъде около минус 1°, максимална - около 7°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за декември и ще продължи да се понижава.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. В сутрешните часове на места по крайбрежието още има намалена видимост. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Максимални температури: 14°-20°. Температурата на морската вода е 10°-11°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа силен, по билата и бурен югозападен вятър, с който ще продължи преносът на топъл въздух. Температурите значително ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 8°.

В събота с югозападен вятър затоплянето в планините и в Източна България ще продължи, а в котловините и в западната част от Дунавската равнина и Горнотракийската низина, ще се задържи мъгливо и сравнително студено. Минималните температури ще са от 0°-2° в районите с мъгла до 12°-14° в местата с южен вятър. Дневните температури ще са от 4°-8° в крайните северозападни райони до 18°-20° на много места в Източна България. Над страната ще има разкъсана висока облачност, която вечерта от северозапад ще се увеличава и вплътнява.

През нощта срещу неделя ще започнат валежи от дъжд. С ориентиране на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух. В неделя ще бъде ветровито и облачно, с валежи, предимно от дъжд. Температурите ще са с малък дневен ход – по-ниски в Западна България, докато в югоизточните райони ще е все още топло. Вечерта и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът ще преминава в сняг.

Добавете Вашия коментар

TOP