Афера между политик и неговата руса секретарка. Съпруг, изнудващ министъра. Скандал, засягащ любовна авантюра и финансови измами, публикуван от умел журналист.

Всичко това звучи като сценарий на някой доста заплетен сериал или сюжет на роман, но не е. Това е просто историята на първия публичен секс скандал.

Действието се развива през 1791 г., когато първият министър на финансите на САЩ се впуска в извънбрачна връзка, по-известна като "Скандалът Хамилтън-Рейнолдс".

Александър Хамилтън е офицер, икономист, политически философ,

Източник: Уикипедия

един от първите адвокати по конституционно право и първи министър на финансите на Съединените щати. Той е един от „бащите основатели“ на Съединените американски щати, заедно с Джордж Вашингтон, Джон Адамс, Джон Джей, Томас Джеферсън, Джеймс Мадисън и Бенджамин Франклин.

Бащите основатели са политиците, които са основали държавата САЩ. Те подписват Декларацията за независимост и създават Конституцията на САЩ.

Хамилтън се жени за Елизабет Шуйлър и има 8 деца от нея.

Както в повечето истории за изневяра и в това щастливо семейство се появява една изкусителна секретарка. Мария Рейнолдс е млада, руса и красива. 23-годишната дама бързо оплита министъра в мрежата си.

Съпругата на Хамилтън - Елизабет Шуйлър Хамилтън
Съпругата на Хамилтън - Елизабет Шуйлър ХамилтънИзточник: Уикипедия

През 1791 г. Хамилтън започва любовна афера с омъжената Мария Рейнолдс

Джеймс Рейнолдс, съпругът й, знае още от самото начало, но си мълчи, за да може по-късно да изнудва министъра. Аферата продължава до 1972 г., когато Джеймс разкрива позорния таен живот на Александър пред правителствени органи и дори го обвинява във финансови измами. Историята за аферата не се разкрива публично няколко години, за да се опази репутацията на политика.

Имението на семейство Хамилтън
Имението на семейство ХамилтънИзточник: Уикипедия

Журналистът Джеймс Календър прави секс скандала публичен,

като публикува любовните писма на Хамилтън и Рейнолдс в памфлет. Памфлетът съдържа и обвинения за финансова злоупотреба.

Министърът е поставен в неудобна ситуация. Тъй като съпругът на Мария е арестуван за фалшификации, Хамилтън решава да публикува свой памфлет, в който потвърждава „любовната“ си връзка с Мария Рейнолдс и отхвърля всички обвинения за финансова измама.

Успява да се отърве от обвиненията за злоупотреба, но репутацията му е сериозно опетнена заради изневярата. През 1794 г. става ясно, че Хамилтън е отклонявал голяма част от държавните пари за собствени нужни по неизяснени причини. Политикът отрича измамата до последно и в края на годината гневен подава оставка.

Източник: Vesti.bg