Първи случай на коронавирус в България, обявяват го до часове?

27 Февруари 2020 | 12:01
0 коментара
Общество

Коронавирусът шества по света!

Броят на заразените расте - вече го има в Южна Корея, в Бразилия, Австрия, Хърватия, Швейцария, Алжир. 13 европейски страни обявиха, че има регистрирани случаи на болни от смъртоносната болест. През последното денонощие Франция, Германия и Испания обявиха за нови случаи, включително с летален край. Най-критично е положението в Италия... Първият положителен тест беше потвърден и в Гърция. Северна Македония също пламна!

Приближава ли се вирусът към България? За съжаление, да. Glas.bg разбра, че до часове официално ще бъде обявен първият случай на заразен с коронавирус в България! Има човек, който е диагностициран с болестта, но засега официална информация, потвърдена от Министерството на здравеопазването, няма. Не се казва и от кое населено място е евентуалният заразеният.

Glas.bg разбра, че човекът с коронавирус не е от Пловдив. Стана ясно обаче, че до няколко дни под тепетата е възможно да бъдат затворени големи хипермаркети.

Ето ситуацията от вчера, 26 февруари:

Велинград 

32-годишен жител на Велинград, който се е прибрал от Италия, е вероятен носител на коронавирус. Мъжът се е почувствал неразположен. Вдигал температура, а близките му се опитали да помогнат с обичайните за това средства, но те не помогнали. Сигнализиран е личният лекар на мъжа и той е откаран в Инфекциозно отделение. От него са взети проби, но резултатите ще бъдат готови след няколко дни. 

Шумен

Трима души, пристигнали от Италия, са хоспитализирани в шуменската болница. Взети са им проби за коронавирус. Пациентите са били в Ломбардия и са се върнали в България преди 3 дни с кола. Момче и момиче на 23 и 20 години са потърсили помощ в Спешното отделение. Те са се оплакали от треска и парене в очите. Двамата веднага са били поставени под карантина.

Благоевград

Четирима души, върнали се от Италия на територията на област Благоевград, се наблюдават под карантина.

София

Двама души с грипоподобни симптоми, идващи от Италия, са приети във Военномедицинска академия снощи.

Пловдив

7-годишно дете, пристигнало от Мюнхен, остава под наблюдение в болницата. Засега няма причина да бъде изследвано за новата зараза. Днес по обед в болницата обаче е постъпила жена, идваща от Италия. „Вчера вдига температура и кашлица. Рисков контингент е, защото е онкоболна. Беше задължително да се хоспитализира“, обясни доц. Андрей Петров, началник на инфекциозна клиника в УМБАЛ „Свети Георги“.

Добричко

17 души, върнали се от Италия, са под домашна карантина.

Старозагорско

В клиниката по инфекциозни болести превантивно са настанени деца на една и на три години, чиито родители са се завърнали от Южна Италия.

В Италия остава българска група ученици от Каварна. Все още не е ясно кога групата ще прибере у нас. Прибере ли се обаче, всички ще бъдат поставени под карантина. Информация отпреди минути: Премиерът Борисов обяви, че ще изпрати транспорт с медицински екипи. "С еърбъса ще пратим лекари, няма да пестим пари за такова нещо. В момента подготвят машината. Децата са около 30", каза Бойко Борисов. 

Резултатите от пробите:

В Националната референтна лаборатория са изследвани 9 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас. Всички те са отрицателни. Отрицателни са и всички проби, изследвани във Военномедицинска академия. В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат утре, 27 февруари.

До този момент обявен случай на коронавирус у нас няма! Все още...

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО НОВИЯ КОРОНАВИРУС COVID-19

Българският Червен кръст се присъединява към препоръките на официалните институции за предпазване от разпространение на вируса:
- Да се ограничат и избягват пътувания към места, където има регистрирани случаи на заразяване;
- В случай, че пътуването не може да бъде избегнато, да се следи информацията на Ситуационния център, поместена на сайта на Министерство на външните работи;
- Да се ограничат посещенията на масови публични събирания;
- При възникване на симптоми на заболяването позвънете веднага на личния си лекар или се свържете с обявения от Здравното министерство телефон: 02 807 87 57;
- Пристигащите от региони с повече случаи на заразяване, със самолет или през сухопътните граници, следва да се изолират под карантина вкъщи за 14 дни.
Очаква се Националният кризисен щаб да разпространи листовки със съвети за адекватно поведение в настоящата ситуация.
Да не се забравя, че най-добрата превенция е самодисциплината и отговорността към себе си и околните!

Добавете Вашия коментар

TOP