Първи думи на пребитият от полицията майстор ковач на Банско - Радо Сарафов

24 Януари 2022 | 08:25
46 коментара
Общество
Първи думи на пребитият от полицията майстор ковач на Банско - Радо Сарафов

Патрул на Жандармерията от Благоевград преби известния ковач от гр. Банско Радослав Сарафов, известен като Чичо Ковач. Инцидентът станал около полунощ и бе огласен от приятеля му и негов съдружник Георги Делиев.

Вчера успяхме да се свържем със Сарафов, който е семеен, с 2 деца, носител на много награди, автор на десетки изложби и на талисмана на родния град – огромния железен камертон, експониран в центъра на града. Ето какво разказа Сарафов за инцидента:

„В събота свършихме късно работа и седнахме с колегите да се почерпим за края на работната седмица – мръсни, изморени, но все пак ние сме ковачи. Като отговорен човек, понеже бях пил, оставих колата и тръгнах пеша към къщи. Бях на 200 метра от цеха, когато ми звъннаха да изчакам един от колегите, за да се приберем заедно. Оказа се, че разговарям на 2 метра от колата на жандармеристите, която от няколко години през зимния сезон стои на пътя от Банско за Разлог. Обещах по телефона да изчакам колегата и в този момент се отвори прозорецът на задната седалка и един ме попита: „Кой си ти, бе?“. Е, какво може да отговори човек на такъв въпрос? Докато се чудех какво да кажа, същият ми нареди да се разкарам. Попитах защо, отговорът беше: „Пречиш ни на работата“. Засмях се, защото не разбрах каква точно работа вършат в 12 и половина след полунощ, след което онзи изскочи от колата, ритна ме в левия крак, аз паднах, излязоха и другите му двама колеги и започнаха да ме ритат. Добре че в това време дойдоха колегите ми, които се развикаха, иначе жандармеристите щяха да ме направят дроб. Георги позвъни веднага на 112 и дойдоха полицаите, та всъщност на тях дължа спасението си.

Аз съм мирен, обикновен гражданин, не съм конфликтен, досега не съм имал пререкания с полицията и като гледах по телевизията протестите и пострадалите от полицейските палки, винаги съм си мислел, че те по някакъв начин предизвикват униформените. Вече не го мисля. Направи ми впечатление, че никой не ми поиска лична карта, не ме арестуваха за оказана съпротива или друго провинение, не ми направиха проба за алкохол или наркотици – абе, просто ме метнаха на земята и започнаха да ме ритат. Давам си сметка, че много е вероятно да са ме помислили за клошар – мръсен, с яке с качулка, но това не може да бъде основание за побоя, който ми нанесоха. И преди се е случвало по малките часове да минаваме край техния патрул на същото място, даже сме били шумни, но колегите им винаги са слизали и са ни казвали: „Пичове, минете встрани, за да не ви налети някоя кола, пазете се”. Това, което стана в събота, за мен продължава да е необяснимо. Тримата жандармеристи бяха с противогрипни маски, но забелязах, че единият е на моята възраст – 45-46 г., така че би трябвало да очаквам поне той да прояви някаква човещина. Е, не прояви.

Още на следващия ден си извадих медицинско. Имам хематом отляво върху ребрата, кракът ми е доста зле. Веднага се обадих на съпругата на моя съдружник, която е адвокат, и в понеделник ще подадем жалба в прокуратурата. И искам гласност, защото съм убеден, че още много хора като мен са пострадали от такъв произвол и демонстрация на сила, но ги е страх да се оплачат. Правя го заради всички тях и ще настоявам за наказанието на тримата, колкото и време да ми отнеме това“.

Р. Сарафов е един от най-известните творци в Банско. Той и съдружникът му Георги са познати като “Железните братя”. Влизат в ковачницата още като деца и оттогава поддържат жив древния занаят – коване на желязо. През 2011 г. Радо  получава признание от големия холандец ковач Huub Sensen, който на 80 години идва сам в Банско, за да предаде тайните си на младия българин.

Творбите на “Братя Сарафови” са емблематични за много от банските механи, тяхна изработка са църковни порти, фенерите на градския площад, мостчетата в градския парк и много др. Освен това в ковачницата им в Банско се провеждат невероятни като изживяване занимания за изковаване на нож от дамаска стомана за всички, които желаят да се докоснат до това невероятно изкуство.

Добавени коментари

Ns88 публикува:
25 Януари 2022 | 01:18
Ушев е смел с униформа но си има име и живее някъде... Семейство ,деца близки. Стига да имаш желание. ....
До фермер публикува:
25 Януари 2022 | 00:53
Различни са, а ако се видиш с некой и ти може да се омочаш
Фермер публикува:
24 Януари 2022 | 22:11
Всичко коментари са от един същт индивид,който препитава.в Банско . Та добре че са анонимно тука коментарите и избива иначе е тих и се насира ,как е при овцете ?
Ха ха ха публикува:
24 Януари 2022 | 20:54
Повече проверки за алкохол и наркотици! Сарафче не сме с теб!
Ейй публикува:
24 Януари 2022 | 20:52
Ни кмета,ни костюма знаят кво прави жандармерията ,каму ли да проверяват за наркотици!Прости заплатаджии ! РАДО С ТЕБ СМЕ !!!
Един от Симитли публикува:
24 Януари 2022 | 16:57
Смърт за полицайте Смърт за Жаднамерията*
Тодев. публикува:
24 Януари 2022 | 15:30
Даже Банската полиция не си е свършила работата, трябвало е да бъде в ареста
@ публикува:
24 Януари 2022 | 14:36
Мочат от помочко или от помучук произлиза.
Един от РУ Банско публикува:
24 Януари 2022 | 14:13
Я се разходете малко до Франция, Англия, Германия - пробвайте да уринирате пред полицай! Първо ще ви приложи сила, после ще ви арестува. Тук колегите не са арестували Радо - а може би е трябвало. Няма значение сега това, проверка ще установи какво се е случило и много от вас съм сигурен , че ще си променят мнението.
Беро публикува:
24 Януари 2022 | 14:08
И това е правилният начин, следващият път повече!
Беро публикува:
24 Януари 2022 | 14:07
Пикаят жените по добринишче, тука сарошите мочат
До служител РУ публикува:
24 Януари 2022 | 14:03
Законите какви бяха? Вие на изуст трябва да ги знаете! Да не се плюе по жандармерията? КЪДЕ в законодатеството го има разрешен побоя, от служител на реда, дори и с наличието на провокация?!! Аз такова нещо не съм срещал! Има го това да им сложат белезниците и право У ру-то, за обида на длъжностно лице-не беше ли това правилната постъпка в тази ситуация-не че там не ги смилате отново де? Закона не го ли повелява, а как така служителите на реда, не спазват законите, по които трябва да служат на общността, а не да ги малтретират-навън, или в РУ без значение?! Вие прилипате повече на ислямисти, отколкото на хора бе, храни ви да причиняватв болка на другиго и то съвсем съзнателно, а това е болен бозък с психични отклонения, къде са ви психодиагностичните данни с които ств си минали изпитите за назначаване, или по-скоро колко кеш кихнахте, та пропуснахте бюрокрацията, е за това психопати У ру-тата навсякъде! Пазете се жални хорица! Слаб народ - слаба държава!
До служителя на псевдото РУ публикува:
24 Януари 2022 | 13:55
Законите какви бяха? Вие на изуст трябва да ги знаете! Да не се плюе по жандармерията? КЪДЕ в законодатвството го има разрешен побоя, дори и а провокация от алужител на реда?!! Аз таков нещо не съм срещала! Има го това да им сложат железнице и У ру-то, за обида на длъжностно лице-не беше ли това правилната постъпка в тази ситуация? Закона не го ли повелява, а как така служителите на реда, не спазват законите, по които трябва да служат на общността, а не да ги малтретират?! Слаб народ - слаба държава!
До полицая от РУ Банско публикува:
24 Януари 2022 | 13:47
И да моча уважаеми господине се пише пикае или уринира, но козар от Гостун може да моча тук пикаеме, то по добре че сте такива малоумници, че иначе.....
До РУ Банско публикува:
24 Януари 2022 | 13:41
Извинявам се за квалификациите виждам, че все пак има интелект у Вас, но уважаеми господине подбора на кадри Ви стана много калпав. Никакво проучване за съответния кандидат, корупция и шуробадженащина върлува в подбора. Тия позьори и малоумници от жандармерия и най голямата твар да бъде не се постъпва така, за вашата работа да се обезсърчавате съще е важна и прокуратурата, която в определени и може би в повечето случай ви обезсърчава да работите. Разбирам Ви прекрасно, но кажете какво прави жандармерията в града какво с точно Ви помага след като пак има открадната кола. Т. Е. Хрантутници на изходите на града за да разбиват камъните на хората в бъбреците или рапорта на жандарми те ще бъде обвиняемият е заварен да пълзи на 4 крака около себе си
Mito публикува:
24 Януари 2022 | 13:33
are sa nomera bil pikal,bil sral.
Бабугер публикува:
24 Януари 2022 | 13:23
И в Разлог има един пиян ял много вътре в сградата на полицията
Един от РУ Банско публикува:
24 Януари 2022 | 12:54
Не оправдавам колегите от Жандармерията, има съд и прокуратура да кажат кои виновен кои не. Но пиян човек да уринира до полицаи е неуважение. Ще се разбере много скоро кой е бил бит и какво е вършел преди това. До тогава не плюйте по силите на реда - утре този индивид може да дойде да буйства и моча у вашия двор. Тогава ще искате да му хвърлите вие един бой и ще питате защо не го млатим ние.
Данчо публикува:
24 Януари 2022 | 12:51
Сарафчето определено се е опикало и насрало
До последната @ публикува:
24 Януари 2022 | 12:42
То проверката за нас читателите е ясна, между временно един акт за нарушение, да е за пример
@ публикува:
24 Януари 2022 | 12:36
Като мине проверката ще се разбере всичко. Кой пикал, кой акал и кой се е осрал. Много разбирачи много нещо.
ivan публикува:
24 Януари 2022 | 12:25
neizglejda da e bit.reshil e da se prai na babait i go e poluchil
До един от РУ Банско публикува:
24 Януари 2022 | 12:15
Ей мършо долна попаднала, кука проста, заплатаджия не кадърен. Дори и да е пикал не значи, че трябва да го бият. Има закон за това, но явно ти не знаеш какво търсиш в РУ то този склад за хора които харчат държавна пара, комплекси ран плъх и стотинкаджия
2121 публикува:
24 Януари 2022 | 11:51
Браво на жандармерията ,другия път че знае дек да моча, ако Банската полиция му е сложила и един солиден акт ..
Един от РУ Банско публикува:
24 Януари 2022 | 11:39
Що не каже как се е държал до МПС на Жандармерията, а? Що не каже как е уринирал до тях и ги е провокирал? Жертва голяма е ама някой друг път! Ако този индивид в пияно състояние почне да уринира и да ви провокира до колата ви и след забележка не се озапти какво ще направите вие, а?
Коки публикува:
24 Януари 2022 | 11:04
Изобщо не изглеждаше пребит по телевизията. Никой няма да направи нищо, ако не е провокиран.Явно алкохола е бил в повече… той не прощава!!
@ публикува:
24 Януари 2022 | 10:58
И думата на служителите на реда да не я давате
@ публикува:
24 Януари 2022 | 10:55
Първите му думи стана ясно за всички, че са измислица! Явно е бил под въздействие на нещо. Сега вторите му думи какви ще са, Извинение?
@ публикува:
24 Януари 2022 | 10:25
Някои обичат да дават определения и квалификация на хората да ги унижават публично, задкулисно и по всякакъв друг възможен начин, а не могат да се погледнат от страни и да се видят какви боклуци са всъщност. Всеки има право да си определя начина на живот и да прави неща, които му доставят удоволствие. Но пръднята от гащите няма да го разбере.
Урагане публикува:
24 Януари 2022 | 10:00
Оти му давате гласност на тоо сарошин ковач, та те сека вечер са чорави
Ха ха ха публикува:
24 Януари 2022 | 09:57
Другия пач нече се оджоква
Аз съм бурята! публикува:
24 Януари 2022 | 09:56
НЕМАТАКЪВСМЕХ! У бе, гъбо отровна селска! Яж си попарата сЯ като гласува за Резидента и Просто Киро!
До Данчо публикува:
24 Януари 2022 | 09:51
Данчо пожелавам ти жандармерията и тебе да строши от бой и да напиша че си бил пиян мамати дееба и простако дееба
Данчо публикува:
24 Януари 2022 | 09:45
И я сам за жандармерията, тоя ковач ги е провокирал оти е бил чорав пиян
До Гошо и др. публикува:
24 Януари 2022 | 09:32
Ха ха ха, там и на всеки вход им е местото, и повече проверки, а ти кат си маж др.пач им кажи че ги искаш истинали и ти ще го получиш. И да имало е провокация!!!
гошо публикува:
24 Януари 2022 | 09:27
Заминеш ле релсите настъпват законите на Барчовица и Света Неделя там пагони нема
гошо публикува:
24 Януари 2022 | 09:25
Тя мешката за да им е тука не им е,ма щом са тука е редно да са хора и да се отнасят с уважение,не да рипаа на бой на тоа и на оне оти че погодаа дека не требува и че им е последната смена дорде дойдаа наште че са истинали
гошо публикува:
24 Януари 2022 | 09:23
Радо виж там ти горе-долу и си видел колко човека са и коледжеви са чукнете им по 1 чифур дее готово та по-нанам че видиме шче станува!Трепане яко и тава е!С тебе сме сенгаш!
До Гошо и др. публикува:
24 Януари 2022 | 09:21
Тук им е мешчата даже повече и постоянно, оти Банската ич я нема, даже да им се разреши контрол за наркотици, Алкошол и арести..
до Иво публикува:
24 Януари 2022 | 09:18
Да трябва да остане жандармерията,ма там на мешка ка си са да останаа та да не мръднаа повече и ти ако си там и ти че останеш на мешка друзия пач сополчйо нееден
гошо публикува:
24 Януари 2022 | 09:16
Ако де ма и на тия копелета не им е ич тука мачята само заплати та нишчо,там запираа тука запираа каа шилигарнико не мож диеш да пиеш 1 кафе,бе чекайте малко бе вия къде се намирате Цеко и ти си направей сметка а не излетиш мамка ти дееба и тебе че ми затварете патишчата не си играйте с Банскалийте оти че ядете жеглото а знеете сушчета майчиневи
Иво публикува:
24 Януари 2022 | 09:13
Требва да остане жандармериятя! Даже и за алкохол повече проверки! Ма тия оти се надигат оти неможаа да се написват ле
гошо публикува:
24 Януари 2022 | 09:13
Платени публикации,бе дееба мама ти дееба и сополе,тия сиак идаа да запалаа по 1 голема свещ че още дишаа мамка им дееба и копелетата ма в Банско не са познали така да си разигроваа коне че и наместаа по Барчовица нанам та и кокалето нече им нейдаа
коле публикува:
24 Януари 2022 | 09:09
Това не е жандармерия а побойници.Видяхме ги в София зад колоните.Костюмчето да излезе и каже защо ги държи още.Колко откраднати автомобила върнаха на хората,за дето стоят на вход-изход. Да питаме и кмета.
до иван публикува:
24 Януари 2022 | 09:08
жандармериста си тръгва, каква дума, чао банско чао полиция чао, това е каква дума да е мислил какво прави.
Иван публикува:
24 Януари 2022 | 08:58
Дайте думата и на жандармерията, стига платени публикации

Добавете Вашия коментар

TOP