Първата в историята верига маратони у нас тръгва с рекорден награден фонд

25 Февруари 2016 | 05:14
0 коментара
Спорт
Първата в историята верига маратони у нас тръгва с рекорден награден фонд

За първи път в историята, през 2016 г. ще се организира верига от маратонски бягания в България. Проектът включва три състезания и е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията. 

Дебютното издание под мотото „Бягането - начин на живот“ предвижда следните маратони: във Варна на 15 май, в Стара Загора на 25 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон и ще допринесе за още по-качественото участие в финала от българската маратонска верига. 

Наред с това, организаторите осигуряват рекорден награден фонд, който за всеки от стартовете е по 50 000 лв., а победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8 000 лв. За крайният победител във веригата – състезателя събрал най-много точки след последното бягане в София - са предвидени допълнителни 20 000 лв. бонус.

Първото състезание от веригата ще бъде Варненският маратон със старт в 9.30 ч. на 15 май на площад „Независимост“ (до Варненската Опера).

Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и Морската градина. Информационен център и пункт за заплащане на стартова такса и получаване на стартови номера ще бъде изграден пред Фестивален и конгресен център Варна (на входа на Морска градина).

Варненският маратон ще бъде със следните дисциплини и възрастови групи: 
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
- 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)
- 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)
- 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието)
Контролно време на 42.195 км – пет часа.


Gong.bg

Добавете Вашия коментар

TOP