Първанов отправи съвет към политиците, от които зависи бъдещото правителство

06 Юни 2021 | 11:06
0 коментара
Политика

„Барикадата е навсякъде. Сега е всеки срещу всеки. И то по възможно най-тежкият начин”. Това коментира в предаването "Събуди се" Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г.

 

„Конфронтацията е хранителната среда за некадърните политици. Когато не можеш да управляваш, си измисляш някакъв повод и започваш да биеш по него. Това поддържа българската политика днес. Паветата през 1996-1997 година бяха истински, а сега са павета-думи, павета компромати”, коментира Първанов.

 

Той посъветва политиците, от които зависи формирането на бъдещото правителство, да започнат да преодоляват крайните противоречия и да начертаят приоритети.

 

„През 2005 година нещата се получиха, защото имаше и разумни лидери, които знаеха цената на историческия компромис. Той върна лентата назад и обясни, че през 2005 г нещата се получиха, защото е имало лидери – в лицето на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, които са знаели цената на историческия компромис. "Иска ми се и така да бъде и сега. В политиката няма как да има пълен реванш. 
В един момент нещата се обръщат срещу теб и всичко започва отначало. Хората не искат това повече от нас”, коментира Първанов.

 

Смисълът в изборната кампания е в дебатите на идейна основа.

 

Първанов коментира и широката лява коалиция около БСП.

Смисълът за коалиция е в това да видим къде са допирните точки. Обречени сме на коалиционно управление. Коалицията не може да бъде хомогенна, но трябва да се разбере какво събира различните субекти от ляво, център, дясно, заяви президентът Георги Първанов.

В лявото много се разпиляхме през години, но не по наша вина. Имахме шанс през 1999 г да направим най-голямата коалиция в съвременната българска история, която отнесе десницата, загубихме я при Царя, но спечелихме президентските избори. Вярвам, че това пак може да се случи. Левицата може да излезе още по-силна. Би трябвало да има по-дълготраен живот. Иска ми се да бъде стратегически проект. Нека да видим как ще се представи на тези избори. Но искрено го вярвам и го искам. Що се отнася до това дали БСП има бъдеще, нашата тактика трябва да бъде уважителна. Аз съм печелил избори, когато имаше сериозно обвинения към мен – бях съглашател, бях предател. Сега трябва да се смени риториката в ляво, твърде патетична и излишно агресивна е тя. От нас хората искат да видят ясни послания за управлението на страната. Виждам тази коалиция като формация, която трудно би била подведена като формация на статуквото и това трябва да бъде забелязано. Сигурен съм, че тази лява коалиция ще може да оттласнем страната от дъното, на което се намира.

Запитан дали вижда лидерски проблем в БСП, бившият президент бе лаконичен: Няма да кажа крива дума за партии от самата коалиция, в това число и за БСП. Много ми се иска да се направи необходимото – да се разтваря коалицията, но и да се консолидират лидерите в БСП. Едно време аз така го направих, въпреки че остро бях критикуван. Иска ми се тази вътрешна консолидация да се случи за битката ни за по-добър резултат.

Според Георги Първанов Жан Виденов го е изненадал по своему. Но смята, че това би било по-приемливо, ако той се бил върнал в политиката по-рано.

По отношение на Слави Трифонов и заявката на партията му да бъде фактор в политиката, бившият президент коментира, че това е закономерен резултат, заради силни и остри политически послания, които Трифонов е правил в шоуто си. И очевидно това се оценява от хората. Но бе критичен по отношение на Мая Манолова и формацията „Изправи се! Мутри вън!“ заради твърде остра и крайна риторика, която използва.

Георги Първанов бе предпазлив и по темата за втория мандат на Румен Радев. Според него е още рано да се каже как ще се развият нещата на президентските избори, защото все още не се е чула тежката дума на други формации, които са със сериозни заявки в политиката. Той изтъкна, че на този етап за него най-важни са положителните изненади във формирането на работещо правителство.

Добавете Вашия коментар

TOP