Първан Симеонов: Страната влезе в "тресавище" заради промените в Конституцията

06 Април 2024 | 12:03
0 коментара
Политика
България
Първан Симеонов: Страната влезе в тресавище заради промените в Конституцията

Започва "рекламната пауза" до изборите, в която дори и истини да чуем, ще имаме едно наум, че това все пак е рекламната пауза.

Това мнение изказа пред БНР политологът и социолог Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

 

Според него във времето до предсрочните избори парламентът ще бъде като предизборно студио:

"Наличието на парламент в предизборната кампания има колкото позитиви, толкова и потенциални негативи. Ако приемем, че политизирането е негатив, да, ще имаме този негатив - парламентът ще се държи като... кампания.

Така парламентарно представените формации ще имат още един излаз към медии, за разлика от непредставените в парламента формации. Много нови неща предстои да видим, не сме ги виждали, защото наскоро влязоха в сила поправките в Конституцията. Ще наблюдаваме и ще анализираме в движение". 

 

Притеснително е крайното наелектризиране на двата полюса, смята Симеонов:

"Истеризира се дебатът, прави се от нищо - нещо. Двата отбора са вдигнали гарда до степен, че започват да слушат само себе си, започват дори да вярват в собствената си пропаганда. Губи се здравият разум. В такава възпалена среда по-добре е нищо да не се пипа".

 

По думите му страната е влязла в "тресавище" заради промените в Конституцията:

"България е на стадий - и демографски, и исторически, в който, когато нещо работи, дори да не е най-доброто, по-добре не го пипай, защото може да стане само по-зле! Имаме поредното доказателство за това".

 

Първан Симеонов изказа мнение, че "двете агитки" трябва да са наясно, че има натрупване на контракултура, която търси своята изява:

"Има търсене за такава контракултура, натрупва се и предлагане. Ако някой успее да направи гравитационен център, който да разкаже нещо подобно, може да разчита на много бърз успех, но може и нищо да не се случи. Така беше при "Атака", Слави Трифонов и ИТН. Когато двама се карат третият печели. И този трети, ако не е президентът Румен Радев, а е някой друг и той си построи успешно кампанията, може и да стане". 

 

Изборът на Димитър Главчев да бъде номиниран за служебен премиер е хранителна среда за ПП-ДБкоито ще разкажат, че ГЕРБ и президентът са срещу тях, коментира политологът.

Добавете Вашия коментар

TOP