Първан Симеонов: Пеевски отбелязва успехи, ПП-ДБ гълтат вода

05 Декември 2023 | 08:12
0 коментара
Политика
България
Първан Симеонов: Пеевски отбелязва успехи, ПП-ДБ гълтат вода

Според социолога Първан Симеонов некоалиционните партньори в сглобката ги държи войната в Украйна.

Но във войната нещата се обръщат. Инициативата на фронта е по-скоро на страната на Путин. В Западния свят има пропукване и вече започва да се говори за преговори. Тоест военно решение не се вижда, поне на този етап. Точно когато правителството реши наистина да е правителство, а не просто политически борд, едно от основанията за неговото съществуване си отива. Това е един от големите парадокси”, каза Първан Симеонов пред Нова тв. 

 

„Галъп Интернешънъл Болкан” може да покаже данни за всеки месец повече от 30 години назад. Правителството на Денков едно от правителствата с най-нисък рейтинг въобще. Това не е изненадващо, защото се събраха несъбираеми неща вътре. А сега се добавя и ДПС. Но тук проблемът е друг - мнозинство с толкова ниско доверие се кани да променя Конституцията. Обсъждат се варианти като например двойно гражданство да е допустимо за пасивното избирателно право. Тоест България двунационална страна ли ще става?", попита Симеонов. 

 

„Онзи ден видях данните за изборите - 47% ще ви кажат, че не са били свободни и честни. Под половината от това ще ви кажат, че са били свободни и честни. За последните 15 години тези избори са възприети като най-нечестните”, коментира Първан Симеонов. 

 

„Когато стане така, хората започват да се оглеждат за нещо друго, отваря се вакуум и този вакуум е много ясно къде е. Този вакуум е при по-източните, по-балкански балансираните, по-възрастните, по-левите хора от България, които никак не са малко”, каза Симеонов.

 

Вятърът духа по-скоро в посока Радев, в посока Костадинов. Ваня Григорова беше симптом за нещо много неприятно, което се случва в страната. Хората гласуваха за Ваня Григорова, а скриха в предварителните допитвания. Помните, че екзитполът изкриви в западно-либерална посока, което означава, че хората се страхуват да си кажат. Докарали сме се до ситуация като в годините на късния соц. -  хората едно мислят, а друго правят”, коментира Симеонов.

 

ПП-ДБ губят рейтинг, те „гълтат вода”. Винаги е така в такава ситуация, защото те вършат тежката работа. Освен това и премиерът е техен. 

 

От друга страна са господин Пеевски и господин Борисов, за които тази коалиция е идеална, защото тя ги легитимира. Нямат какво да загубят, те имат своята твърда подкрепа. Пеевски отбелязва и успехи. 

 

А ПП-ДБ имат електорат, който не харесва такива неща. И както виждате той ерозира. А двама се карат, третият печели. Ще спечели някой трети. Струва ми се, че в конкретния случай това в дългосрочен план е президентът Радев, който се конституира като техен опонент. 

 

Но драмата е по-голяма според мен. На крачка сме от криза на представителството. Тоест големи слоеве в българското общество да се чувстват не просто непредставени,  на големи слоеве в българското общество да сме им отменили правилото да мислят. Отменихме другата гледна точка преди три години, когато започна COVID и след това с войната. И това са резултатите”, каза Първан Симеонов. източник:Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP