Първан Симеонов: Нинова се превърна във важен фактор. Тя играе добре играта!

11 Декември 2021 | 09:39
1 коментара
Общество
Първан Симеонов: Нинова се превърна във важен фактор. Тя играе добре играта!

Толкова дълго се договорят коалиционните партньори, че явно се канят и дълго да управляват. Не е нещо безпрецедентно. Може и да остане и по-дълго. Когато си разпределят пистите, никой не гледа в паничката на другия. Реално имат шанс да останат така по-дълго. Това каза по БНТ политологът Първан Симеонов.


Водят се нормални преговори. Ролята на президента е важен въпрос. Дали ще е така и каква ще е тази роля? Или ще се окаже, че Радев има символно присъствие като на площада. Предстои да разберем, аз нямам отговор.

Трябва да видим дали това правителство ще е реформаторско или ще се води по общественото мнение. През последното десетилетие имаше властови стил, който следваше общественото настроение. Реформите са свързани със загуба на доверие. Така, че ще видим колко ще са смели. Корнелия Нинова е абсолютно дъно като гласове, но се превърна във важен фактор. Тя играе добре играта.

Даниел Смилов допълни:

Ще имаме до месец ново правителство. За първи път имаме детайлно коалиционно споразумение. Това е по-добра основа от тези, които сме имали досега. Те са гаранция за устойчивост. Това трябва да се подчертае. Има проблем- големите предизвикателства не засягат отделен ресор. Това са комплексни неща и ще трябва да има взаимодействие от много министри и ресори. Ковид кризата не може да се тръсне на един министър. Виждаме нормален процес на сглобяване на конструкция. Кой с кого е подписал, ма символ, но 4-те партии носят отговорност за това управление.

Властта рязко се премества в парламентарното мнозинство и в самото правителство. Радев ще видим дали ще е него критик. Може след време да развие критична дистанция. Предстои да видим.

Поне три-четири са най-важните задачи. Една спешна задача е да си даде мисия. Планът не може да бъде мисия. Той ще ни помогне, но ние трябва сами да си полагаме стратегически цели като влизане в еврозоната. Бих започнал с мисията и задачите – ковид кризата. Сега не се справяме. Задава се следваща вълна. Трябва да има ваксинация, зелени сертификати. Там минаваме към текущи задачи като цени в енергетиката. И бих завършил със стратегически решения в енергетиката и правосъдната система.

Постигнатото споразумение е балансирано. Нинова направи рисков ход, като заложи собствената си съдба в партията при сформиране на правителство. Това сигурно ще има последствия. Но тези преговори до тук са скок в развитието.

Добавени коментари

Иван публикува:
11 Декември 2021 | 18:31
Жалка женица, постче и било борбата. Жалка работя. Дано си замине веднъж за винаги

Добавете Вашия коментар

TOP