Първан Симеонов: БСП звучи като повечето българи, с твърда и предвидима позиция

21 Април 2022 | 11:15
0 коментара
Политика
Първан Симеонов: БСП звучи като повечето българи, с твърда и предвидима позиция

"Възраждане" доста расте, но говори на крайно настроените българи. Във военновременна ситуация може да се разшири коалицията, ГЕРБ да излезе от изолацията, а ДПС да има важни позиции. Може и погледите да се обърнат към президента или Стефан Янев. БСП звучи като повечето българи, с твърда и предвидима позиция". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

По думите му ръстът в подкрепата към партията на Костадинов зависи от бързината на обедняване. "Това е основен фактор за радикализация, иначе хората не искат да губят стабилността си. Повече от 2 към 1 в полза на "Да не ходим пак на избори" - 47,4% "против" срещу 22,2 "за". Липсата на алтернатива, войната, цените, пандемията, хората смятат, че имаме достатъчно други избори", обясни той. Според него в хода на всеки един мандат има ерозия.

"Има излизане от следизборната инерция. Обществото свиква, че цените ще растат. Българите имаме имунитет, лошите новини сме ги осъзнали", смята Първанов. И допълни, че по исторически и културни причини украинските бежанци са добре приети у нас.

"2 към 1 е решителното превъзходство на състрадателната позиция към бежанците. Обществото не е загубило емпатията си", посочи социологът. И уточни, че е възможно темата с въоръжаването на Украйна може да причини трус в правителството, защото българите не искат да се предприемат действия срещу Русия, но и харесват ЕС. Неговата позиция е, че е нормално хората да се страхуват от войната, но на Украйна трябва да се помогне.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP