Първа рокада в служебния кабинет! Даниел Митов става външен министър

15 Април 2024 | 22:18
0 коментара
Политика
България
Първа рокада в служебния кабинет! Даниел Митов става външен министър

Даниел Митов отново става външен министър, научи Епицентър бг. от свои източници в МС.

Малко по-късно дойде и съобщението от пресцентъра на правителството.

 

Тази вечер министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет.

В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

 

Както малко по-рано Епицентър. бг написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска привечер първа оставка в служебното правителство на Димитър Главчев, като насочи гнева си към външния министър Стефан Димитров. 

"Ако Главчев не смени Стефан Димитров, няма да има никаква подкрепа! ", закани се ядосано Борисов.

 

По информация на Епицентър. бг  след тази гневна реакция на Борисов е започнало трескаво търсене на нов външен министър, което се увенчава с успех с посочването на Даниел Митов.

 

Изненадващо днес Борисов подложи на остра критика служебния външен министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за му участието му във форума за сигурността в Черно море.

 

На среща със симпатизанти на ГЕРБ в кв. "Подуене" Борисов коментира поведението на двамата нови министри от кабинета на Главчев.

 

"Фантастично се е представил ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това правителство ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния - ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа! Ако иска да му чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази"каза с достатъчна острота Борисов. 

 

Три часа по-късно Главчев чу Борисов и смени Стефан Димитров с Даниел Митов.

 

Кой е Даниел Митов

Даниел Митов е български политолог и политик, заместник-председател на ГЕРБ.

Роден е на 4 декември 1977 г.

През 2002 г. завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство. Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

През 2014 г. Даниел Митов е назначен за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста си и в следващия кабинет – втория на Бойко Борисов.

През 2021 г. е избран за депутат от ГЕРБ-СДС в XLV народно събрание. След изборите през Юли 2021 е предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, но след като не получава нужната подкрепа в парламента, връща проучвателния мандат на Президента

Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP