ПЪРВА ПРИСЪДА СЛЕД ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА! Конфискуваха БМВ на 32-годишен шофьор, заловен с 1,43 промила алкохол зад волана в Благоевград

07 Декември 2023 | 10:25
0 коментара
Криминално
Благоевград
ПЪРВА ПРИСЪДА СЛЕД ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА! Конфискуваха БМВ на 32-годишен шофьор, заловен с 1,43 промила алкохол зад волана в Благоевград
32-годишен шофьор, заловен да кара след употреба на алкохол в Благоевград, се споразумя с прокуратурата да изтърпи условно наказание и конфискация на лекия му автомобил БМВ. Съгласно „сделката“ с прокуратурата Васил В. се признава за виновен и се съгласява да му бъде наложено наказание от 7 месеца условно с 3- годишен изпитателен срок и глоба от 190 лв. Шофьорската му книжка се отнема за 8 месеца, а лекият му автомобил се конфискува в полза на държавата. Споразумението бе одобрено вчера от председателя на Районен съд – Благоевград Калинка Иванова.

Васил В. бил спрян за полицейска проверка с личния си автомобил БМВ на бул. „Димитър Солунски” в посока магазин „Лидл“ около 17 ч. на 21 септември. При тестването му с дрегер пробата била положителна и отчела наличие на 1,43 промила алкохол. Това е потвърдено и от химическата експертиза на кръвната проба, която била взета от шофьора. Васил В., който работи към софийска строителна фирма, е обвинен за престъпление по чл. 343Б, ал. 1 от НК – шофиране с концентрация на алкохол в кръвта от 1,43 промила. До внасяне на обвинителен акт в съда не се стигнало, тъй като сключил споразумение с наблюдаващия прокурор, което има силата на присъда.

На практика това е първата влязла в сила присъда на РС – Благоевград с отнет автомобил след законодателните промени, които бяха приети през август. Конфискуването на автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества, бе въведено от депутатите в чл. 343б, алинея 5 на НК, съгласно която това става в следните случаи:

Първият е за шофиране с над 1.2 промила алкохол, като наказанието е 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

Вторият е в случай, че шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол. При повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобила и се налагат от 1 до 5 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

Третият случай е за управление на автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“. Тук наказанията са конфискация на колата, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация на автомобила, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

Промените предвиждат, ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, да може да заплати равностойността му.


Конфискацията на автомобилите става единствено и само след влязла в сила съдебна присъда. В хода на разследването колите се изземват от разследващите и съхраняват на паркинги на полицията до произнасяне на съда с окончателно решение. След това НАП прави оценка на автомобилите, които се обявяват на публична продан.

Засега няма нито един продаден конфискуван автомобил на територията на Благоевградска област, тъй като все още не са извършени оценителните експертизи.

„В ТД на НАП – София са заявени за продажба 13 автомобила, конфискувани от съдилищата, но оценките не са изготвени”, заяви за „Струма“ експертът в НАП – Благоевград Лиляна Димитрова. /Струма бг

Добавете Вашия коментар

TOP