Спешна промяна на Кодекса за застраховането, която да удовлетвори исканията на мотористите и собственици на кемпери, са внесли в деловодството на парламента, група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Промяната е свързана с искането за отпадане на задължението за плащането на годишна застраховка „Гражданска отговорност” от ползвателите на сезонни превозни средства.

Вижте снимки на най-добрите мотори, представени в София.

През пролетта рокери многократно изразиха недоволството си срещу решението на парламента - собственици на мотоциклети, мотопеди, кемпери и каравани да плащат годишна застраховка, независимо, че през есенно-зимния сезон използването на този тип превозни средства да е невъзможно - гледайте във видеото.

Протестът на собствениците на мотори и кемпери бе свързан и заради приетите тогава промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка „Гражданска отговорност”.

С настоящето предложение, депутатите на практика ще ревизират собствената си законотворческа дейност. Причината – „съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства”.

По данни на Пътна полиция, само регистрираните в България мотоциклети надхвърлят 150 000. Това, от една страна ще създаде неудобство на ползвателите на този вид превозни средства, а от друга – ще натовари безсмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд, смятат вносителите на предложението.