Пълен хаос с лечението на Ковид болните в Дупница

12 Февруари 2021 | 09:13
0 коментара
Общество

Лекари от отделението за лечение на К-19 в Дупница са поставени в ситуация да не могат да приемат за лечение пациенти с Ковид-19, въпреки че е доказано, че са заразени. Завеждащата инфекциозно отделение в общинската болница в Дупница д-р Милка Богоева вчера заяви пред “Струма”:

“Карат ни да изискваме от пациенти с доказан Ковид чрез антигенен тест да си направят и PCR тест, който да е положителен, за да ги приемем за лечение, иначе нямало да ни платят клиничната пътека. Завчера бяха тествани с PCR 22-ма души, които преди това са тествани с антигенен тест и са се оказали с положителни проби. Докато излязат пробите с PCR-а, те са настанени в други отделения, тъй като според изискванията, наложени не зная от кого, те са недоказано с К-19. От тези 22-ма души с положителен PCR тест се оказаха две жени, които са настанени за лечение. Останалите са изписани и са по домовете си.

От РЗИ настояват да се приемат в отделението всички с положителен антигенен тест. Ако ги приемем обаче, няма да получим заплащане по клинична пътека и отделението ще работи на загуба. В момента на лечение от К-19 в инфекциозно отделение са 5-има души”, заяви д-р Милка Богоева.

И това се случва, въпреки че със заповед на министъра на здравеопазването PCR тестът и тестът за антигенни тела са приравнени. Ако пациентът е с положителен антигенен тест, трябва да се приеме в болница или на домашно лечение за К-19.

Колеги на д-р М. Богоева коментираха: “Има нещо сбъркано в системата. От 22-ма с положителен антигенен тест само двама са с положителен PCR тест и ще приемем само тези двама пациенти .Останалите 20 не можем да приемем и да лекуваме от Ковид-19, въпреки че те сигурно също са заразени. Какъв е тогава смисълът на заповедта на министъра за приравняването на тестовете?!”, гневят се лекари.

Репортер на “Струма ” се свърза с директора на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев да коментира казуса. Той заяви: “Няма заповед, по която да се изплащат клинични пътеки за К-19 само след PCR тест, и двата съществуващи теста са с еднаква стойност. Честа практика обаче в отделенията за К-19 е да прилагат в документацията, по която се извършва плащането, само бележка за положителен тест, без да са проверили дали пациентът е записан в Националния регистър за заразени с К-19. Лабораториите, извършващи тестване, са длъжни да качат в Националния регистър лицата с положителни проби. Ако не са го направили, лекарите трябва да ги регистрират. При такива случаи не налагам глоби, но не изплащам клиничната пътека от 1200 лв.”, категоричен бе д-р С. Котев. Той допълни, че не знае кой е издал заповед в Ковид отделенията в общинската болница да не се зачитат резултатите от антигенния тест.

Както “Струма” писа, наскоро 74-г. мъж почина в хирургичното отделение на общинската болница от сърдечна недостатъчност, докато чака да излезе тестът му за К-19, който се оказа отрицателен.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP