Путин обяви: От 1 април започват плащанията на газ в рубли, който не плати - прекратяваме договора

01 Април 2022 | 09:14
0 коментара
Политика
Путин обяви: От 1 април започват плащанията на газ в рубли, който не плати - прекратяваме договора

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че е подписал указ, според който западните чуждестранни купувачи трябва да плащат в рубли за руския газ от 1 април (този петък), като договорите ще бъдат прекратени, ако тези плащания не бъдат извършени, съобщава Ройтерс.

 

"За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставен газ от утре“, каза Путин.

 

Путин информира, че в "Газпромбанк" ще бъдат открити специални сметки за плащания на природния газ в рубли.

 

"Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици. Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност – т.е. съществуващите договори ще бъдат спрени", подчерта той.

 

Руският президент добави, че Москва ще счита, че договорите не са изпълнени, ако страните от "неприятелския" списък не плащат в руската валута от 1 април.

 

В указа са залегнали 17 точки, конкретизиращи новите условия.

Вероятно, обаче, няма да се стигне до прекратяване на договори. Ето защо:

За „Газпром“ – рубли, за банката – долари и евро

Поглеждайки по-внимателно към точките на указа става ясно, че промените едва ли толкова ще навредят на "неприятелските" държави и техните енергийни дружества. Това все пак е нормално, защото само за януари тази година две трети от износа на природен газ от Русия за 20 страни от ЕС (определен в цялост като неприятелски) възлиза на две трети от общите продажби на Газпром, които са общо за 9,75 млрд. евро.

Казано по-просто – валутните приходи от газовите доставки на Русия са толкова важни, че, отвъд политическото говорене, тя не може да се откаже от тях.

В новата схема за разплащане се предвижда чуждестранните компании да превеждат дължимото в евро по сметки в „Газпромбанк“. Кредитната институция така или иначе не е обект на санкции. Чуждестранната валута обаче ще бъде обект на конвертиране в рубли по специални правила. Всички тези операции ще се извършват от руските финансови институции, включително и от фондовата борса MICEX - RTS.

В резултат на тези преобразувания „Газпром“ ще получава дължимото в рубли, а чуждестранната валута ще отива за укрепване на валутните резерви в „Газпромбанк“.

Ефектът от всичко това ще бъде имиджов в Русия, защото ще бъде обяснено, че вече страната продава ресурсите си в собствена валута.

Какво се променя (и у нас)

За западните компании новата реалност може би ще е съпътствана от някои логистични трудности, но в крайна сметка няма да промени нищо по същество. Очаква се разбира се и тяхната реакция.

В позиция до bTV от Министерството на енергетиката посочват, че „Газпром“ не е поискала промяна на договорите си за доставка на гориво и такава едва ли ще е необходима, защото средствата ще постъпват в Русия в чуждестранна валута, както стана ясно по-горе.

Така се избягва възможността енергийните дружества от неприятелските страни да трябва да търсят рубли на международните финансови пазари при положение, че централната банка на страната е под санкции.

Дали този ход на Путин, подобно на намаляването на военната активност в района на Киев, е знак, че Москва се опитва да излезе с достойнство от войната в Украйна, която в края на февруари започна, към момента е рано да се каже. Едно обаче е ясно – колкото за ЕС е трудно да се откаже от руския газ, толкова и за Русия е трудно да се откаже от западните пари.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP