Путин обеща преговори пред Гутериш, Германия праща танкове в Украйна, Русия спря газа за Полша и България

27 Април 2022 | 08:25
0 коментара
Общество
Путин обеща преговори пред Гутериш, Германия праща танкове в Украйна, Русия спря газа за Полша и България

Обобщение на последните събития, свързани с войната в Украйна.

- Путин има "надежда" за преговори -

Руският президент Владимир Путин заяви пред гостуващия ръководител на ООН Антонио Гутериш, че все още има надежда за преговори за прекратяване на конфликта в Украйна.

"Въпреки факта, че военната операция продължава, все още се надяваме, че ще успеем да постигнем споразумения по дипломатически път. Ние преговаряме, не отхвърляме (преговорите)", каза Путин на Гутериш.

- САЩ и съюзниците от НАТО обсъждат нова военна помощ за Киев -

Министрите на отбраната на 40 държави разговаряха в американска военновъздушна база в Германия за увеличаване на доставките на оръжие за Украйна.

Съединените щати и техните съюзници ще се срещат веднъж месечно, за да обсъждат нуждите на Украйна от отбрана, заявява след това министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Съединените щати настояват пред съюзниците си да предоставят на Украйна тежки оръжия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред Конгреса, че Путин не е показал "никакви признаци", че е "сериозен" по отношение на дипломацията, но като предостави на Украйна средства за борба с инвазията, Вашингтон може да помогне за "укрепване на позицията на Киев", когато се стигне до смислени преговори.

- Германия ще изпрати танкове -

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт съобщи, че Берлин ще изпрати на Украйна зенитни танкове "Гепард", което е сериозна промяна в поведението на канцлера Олаф Шолц, който преди това призоваваше за по-предпазлив подход към ядрената Русия.

Възприеманото от него нежелание да скъса с историческата политика на Германия на разведряване спрямо Москва предизвика остри критики от страна на Киев и предизвика напрежение с коалиционните му партньори.

- Събориха статуята на дружбата с Русия в Киев -

Властите в Киев събориха паметник, символизиращ историческите връзки между бившите съветски републики Украйна и Русия.

"Трябваше да се положат известни усилия, но съветската скулптура на двама работници - символ на обединението на Украйна и Русия - беше демонтирана тази вечер", каза кметът на Киев Виталий Кличко в изявление в социалните мрежи.

- Проблеми в Приднестровието -

Опасенията от пренасяне на конфликта в Молдова се засилват след поредица от взривове в отцепилия се и подкрепян от Русия регион Приднестровие, който граничи със Западна Украйна.

Властите в Приднестровието съобщават, че две експлозии във вторник сутринта са повредили радиокула, предаваща руски станции близо до украинската граница, а в понеделник вечерта офисите на държавното министерство на сигурността са били засегнати при предполагаема атака с граната.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви пред молдовския си колега Нику Попеску, че Франция напълно подкрепя териториалната цялост на страната "пред рисковете от дестабилизация, на които тя може да бъде изложена".

- Газпром спря доставките на газ за Полша и България -

Руският Газпром ще спре доставките на газ за Полша по газопровода Ямал от сряда, съобщи полската газова компания PGNiG. "Днес, 26 април, "Булгаргаз" получи уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат преустановени от 27 април", се казва в изявление на българското министерство на икономиката късно във вторник.

"Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по действащия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите условия", гласи съобщението.

- Очакват се над 8 милиона бежанци -

ООН твърди, че близо 5,3 млн. украинци са избягали от страната след нахлуването на Русия, и предупреждава, че до края на тази година те може да бъдат последвани от още три милиона. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP