Психиатър бие тревога: Мерките срещу COVID-19 ще доведат до покачване на агресията

29 Ноември 2020 | 11:59
0 коментара
Общество

Психиатърът проф. Дроздстой Стоянов е категоричен, че новият локдаун ще доведе до покачване на агресията. Пред „bTV“ той каза, че това може да не се случи само у дома. Проявите могат да бъдат на работното място, на площада и дори на детската площадка. Той подчерта, че мястото не е важно. Важното е, че напрежението според него ще ескалира.

Причината е, че новият локдаун ще следва логиката, при която хората са поставени под принуда. Тогава, когато на гражданите бъдат предопредели действия, които са извън естествените им нужди и импулси, те намират начин да отреагират на тази норма по ненормален начин в своето поведение. Проф. Стоянов подчерта, че това може да не случи в момента. Може да е след няколко седмици или дори месеци.

Според него енергията на антиправителствените протести през лятото до голяма степен е дошла от първото затваряне през пролетта. Според него това, което ще се случи сега, зависи от цялостния курс на пандемията, а не от събитията, които ще настъпят на 21 декември. Хората живеят от много време в страх и паника за своето бъдеще.

По думите на психиатъра особено уязвими са децата. От една страна те са подложени на говорене за купчини трупове. На децата им се внушава също така, че те са преносители на зараза, която убива техните баби и дядовци. Освен това им се показва, че физическият контакт е опасен. И не на последно място те започват да живеят в електронна среда, защото дори учат в нея.

Според проф. Стоянов шансът да излезем по-добри от кризата е ако тя се дефинира и управлява по-добре във времеви диапазон.

Добавете Вашия коментар

TOP