Пръскаме 85 млн. лв. за Великден, 340 000 стягат куфарите

14 Април 2022 | 11:14
0 коментара
Бизнес
Пръскаме 85 млн. лв. за Великден, 340 000 стягат куфарите

Около 85 милиона лева ще пръснат българите за пътувания по Великден. Очаква се 340 000 нашенци да стегнат куфарите за кратка ваканция по Възкресение, каза за „Телеграф“ шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

280 000 нашенци ще празнуват по родните курорти.

Предпочитаните места са в планините – Банско, Боровец, Пампорово, Мальовица. Много нашенци ще се възползват и от офертите на спа и уелнес хотелите. Други ще се насочат към малки семейни хотели, къщи за гости, вили и апартаменти из цялата страна.

60 000 българи ще празнуват Възкресение някъде зад граница. Предпочитаната дестинация отново ще бъде Гърция, където ще се насочат половината от празнуващите в чужбина. Мнозинството българи ще посетят Солун, където ще могат да посрещнат празника в църквата „Свети Димитър“.

Останалите съседни страни – Северна Македония, Турция, Сърбия и Румъния, също са в списъка на топдестинациите за Възкресение. Сред европейските страни предпочитани са Германия, Франция, Австрия и Италия, както и Великобритания. Много българи ще използват почивните дни и за ваканция в Дубай и Египет.

Българите, които ще прекарат празника у нас, ще похарчат средно по 210 лева. Общият им разход ще възлезе на около 56 милиона лева. Нашенците, които ще прекосят границата, пък ще пръснат средно по 460 лева на човек, или общо 27-28 милиона лева. „Разходите се увеличават между 11 и 17% за едно пътуване за един човек. Ако един турист миналата година е дал 100 лева, сега трябва да добави още 10 лева“, обясни Драганов.

По думите му обаче много от местата за настаняване не са увеличили цените въпреки по-високите разходи за ток и продукти. Причината е, че на пазара има свръхпредлагане от свободни легла. За да компенсират увеличените си харчове, хотелиерите са започнали да пестят от излишни разходи – да не предлагат препечени филийки или пък да не сменят чаршафите всеки ден. Други хотелиери обаче са вдигнали цените с до 20%.

Според Драганов въпреки по-високите цени не може да се каже, че ще се охарчим повече по Великден. „Един човек ще похарчи точно толкова, колкото и преди е харчел, освен ако не му е повишена заплатата. Ако един хотел е вдигнал цените, той ще се насочи към съседния. Ако в ресторанта е пил две бири, сега ще пие една“, посочи Драганов.

Около 70 000 чужди туристи, предимно от съседните страни, ще посрещнем по време на празниците. Гостите ще се насочат основно към големите градове като Пловдив и София, както и към зимните курорти, балнео-, спа и уелнес хотели и по Черноморието, където се чакат много румънци.

Хотелите и къщите за гости в Банско са резервирани на максимум. Немалко от туристите са вярващи и идват за уникалната църква „Света Троица“. Те ще присъстват на богослужението за Воскресение Христово. По време на трите празнични дни ще работи и кабинковият лифт, въпреки че ски сезонът вече е закрит. Тези дни е навалял нов сняг на Бъндеришка полята и туристите ще могат да му се радват, каза Малин Бистрин, шеф на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Малцина обаче са мераклиите, които ще посрещнат великденските празници в хотелите в Кюстендилско. Основната причина са скъпите оферти, които започват от една минимална заплата за четиричленно семейство. “Няма как да извадиш между 800 и 1000 лв. за един уикенд. При тези цени е немислимо. Разбирам и хотелиерите, че има много разходи, но вече тези оферти се превръщат в лукс, който е непосилен за обикновения българин“, коментира кюстендилецът Димитър Петров. За него по-разумното решение е наемането на къща за гости.

За Великден обаче хотелите в Търново са пълни с туристи, които са избрали да посрещнат Христовите празници в старата столица. Някои от хотелите още от есента на миналата година са пуснали специална великденска оферта за 3 или 4 дни покрай празниците. Подобно е положението и с къщите за гости в селата около Велико Търново или Елена. Там също места отдавна вече няма. 

Морето праща украинците към планините

На прага на летния сезон хотелиери в Балчик, които са приютили бежанци от Украйна, настояват държавата да се намеси и да осигури подслон на бежанците в зимните курорти. Те сега затварят, условията са добри и хората ще могат спокойно да живеят, коментира Симеон Господинов, собственик на първия хотел, който прие бягащи от войната украинци.

В момента ситуацията е доста притеснителна, допълва Господинов. Хотелът му е пълен предимно с майки с деца. Всички искат да си намерят работа, съответно след това – квартира, и да освободят хотела. Проблемът обаче е, че настаняването на децата в детски градини и училища е почти невъзможно. Оказва се, че имунизационният план в Украйна и България се разминава доста и заради липса на определени ваксини украинчетата не могат да посещават учебни заведения у нас.

Всичко това създава риск за летния сезон и трупане на репутационни негативи. В същото време хотелиери, приемащи и помагащи на бежанци от Украйна, внесоха молба до кмета и общинските съветници на Балчик за временна отмяна или редукция на туристическия данък.

Бежанците от войната в община Балчик са близо 2500.

Хотелите в Шумен не щат бежанци

424-ма души достигна броят на регистрираните на територията на Шуменска област украински граждани, бягащи от войната в родината им.  Болшинството от тях се настаняват в частни домове, обществени места за настаняване и къщи за гости. Хотелиерите в Шумен не са заявили желание или готовност да настаняват бежанци въпреки проведените с тях разговори от страна на общината и държавата.

Опасенията на хотелиерите били, че ако сега заемат местата си с мигранти и започнат да отказват на традиционни клиенти, след заминаване на бежанците бизнесът им може да претърпи загуби, защото клиентите ще се ориентират към конкуренцията. Затова на практика нито един хотел в Шумен не приема бежанци.

Туроператори подлъгват бежанците

Сто процента ръст на пристигащите на ГКПП Дуранкулак украински граждани е отбелязан в последните дни. 

Ситуацията драстично се е променила заради нарасналия поток хора, които след удара срещу жп гарата в Краматорск предпочитат да напускат Украйна с автобуси, а не с влакове, съобщиха от правителствената пресслужба.

Струпването на хора се случва главно заради активизирането на туроператорски фирми, действащи на територията на Украйна. Срещу комисиона те подлъгват хората там и им обещават, че ще бъдат настанени в български хотели.

В повечето случаи хотелите не са информирани и реално нямат повече свободни места да приемат украински граждани. 80% от автобусите на границата се оказват в това положение и реално това е причината за опашките там.

Добавете Вашия коментар

TOP