Проучване: Замърсеният въздух увеличава риска от рак с 30%

11 Април 2023 | 21:45
0 коментара
Любопитно
България
Проучване: Замърсеният въздух увеличава риска от рак с 30

Нови данни от обстойно проучване показват, че излагането на високи концентрации на фини частици във въздуха може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб само в рамките на три години с до 30%, съобщи „Science Alert“.

Замърсеният въздух е особено опасен за здравата белодробна тъкан, в която се наблюдават генетични промени, които я излагат на риск да се превърне в ракова.

Проучване, което обхваща близо 33 000 души с рак на белия дроб установи, че високите нива на малки замърсители са свързани с повишен риск от развитие на рак на белия дроб, обусловен от рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), който засяга предимно непушачи или хора, които не пушат интензивно.

"Клетките с мутации, причиняващи рак, се натрупват естествено с напредването на възрастта, но обикновено те са неактивни", казва изследователят на рака Чарлз Суонтън от института "Франсис Крик" във Великобритания.

"Доказахме, че замърсяването на въздуха събужда тези клетки в белите дробове, като ги насърчава да растат и потенциално да образуват тумори."

Тези резултати, казват изследователите, потвърждават, че замърсяването на въздуха е основна причина за рак на белия дроб, като подчертават необходимостта от действия за намаляване на замърсяването и опазване на общественото здраве.

Праховите частици допринасят за замърсяването на въздуха, което засяга почти цялата Земята и причинява 8 милиона смъртни случая годишно. Фините прахови частици, по-малки от 2,5 микрометра, могат да навлязат дълбоко в белите дробове и са свързани с множество здравословни проблеми, като сърдечни заболявания и рак на белите дробове.

"Традиционно се смята, че канцерогените причиняват тумори чрез директно предизвикване на увреждане на ДНК", пишат авторите на изследването в публикувания документ.

Тези нови доказателства подкрепят 76-годишната идея, пише Суонтън в Туитър, "че ракът започва на два етапа: придобиване на водещ ген (инициация) и след това втори етап, при който рисков фактор за рак действа върху тези латентни клетки, за да предизвика заболяване (промоция)".

Подобни модели на мишки показват също, че излагане на замърсяване на въздуха предизвиква промени в белодробните клетки, които могат да доведат до рак, като фините частици изглежда засилват втория етап в процеса.

Един от първите автори и биолози, които се занимават с раковите клетки, Уилям Хил от Института "Франсис Крик", заключава: "Намирането на начини за блокиране или намаляване на възпалението, причинено от замърсяването на въздуха, би допринесло за намаляване на риска от рак на белия дроб при хора, които дори никога не са пушили."

Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP