Проучване на Маркет ЛИНКС: Пеевски с най-голямо влияние при взимане на политически решения

02 Декември 2023 | 18:25
2 коментара
Политика
България
Проучване на Маркет ЛИНКС: Пеевски с най-голямо влияние при взимане на политически решения

ГЕРБ е първа политическа сила, а ПП-ДБ – втора, ако днес трябваше да се проведат предсрочни избори. Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Проведено е сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 10-19 ноември 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

22,8% от анкетираните биха гласували за ГЕРБ, а за ПП-ДБ – 17,4%. На трето място е ДПС с 12,5%. „Възраждане“ са четвърти, а БСП пети, съответно с – 11,1% и 9,1%.

Доверие към политиците

 

Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски има най-голямо влияние при вземането на политически решения, сочи проучването на „Маркет линкс”, съобщи Добромир Живков, управител на социологическата агенция. "Ние имаме маркери, с които мерим това влияние. На въпроса кой политик има най-голямо влияние при вземането на политически решения, на първо място хората посочват Делян Пеевски, на второ - Бойко Борисов, каза Живков.

Относно политиците има спад при всички в нивото на доверието и нарастване на недоверието – с 2-3 пункта, коментира в рамките на един месец, коментира Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

Президентът Румен Радев се ползва с 42% доверие и с 38% недоверие. Премиерът Николай Денков има 58% недоверие и 22% доверие.

63% от хората нямат доверие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а 20% – имат доверие.

При Христо Иванов резултатите са 62% недоверие срещу 15% доверие, а при Кирил Петков – 70% и 15%.

Доверие в институциите

Не е високо и доверието в институциите, сочи социологическото проучване – къма провителството е 20%, а към Народното събрание – 13%.

„През последните години доверието в парламента устойчиво се движи под 15%, дори миналото НС завърши мандата си с доверие около 10%. Връща се усещането за политическа несигурност в обществото“, обяви Живков.

На въпроса дали правителството „Денков – Габриел“ трябва да продължи работата си 39% смятат, че кабинетът трябва да продължи да работи, а 36% - смятат, че е нужен нов.Епицентър.бг

Добавени коментари

Запознат публикува:
03 Декември 2023 | 11:45
Бутат не бутат българите не са чак толкова прости.Колкото и да се опитват да го лансират накрая ще катастрофира зрелищно
Опаа публикува:
03 Декември 2023 | 08:12
Тоя пак го бутат да е начело. Или крие нещо или е застрашен. Тоя няма нищо общо с дипломацията и управлението.

Добавете Вашия коментар

TOP