ПРОУЧВАНЕ: COVID ваксините са увеличили сърдечните, кръвните и неврологичните заболявания

21 Февруари 2024 | 00:51
0 коментара
Общество
България
ПРОУЧВАНЕ: COVID ваксините са увеличили сърдечните, кръвните и неврологичните заболявания

COVID ваксините са свързани с леко повишение на сърдечните, кръвните и неврологичните заболявания, според най-голямото глобално проучване по темата.

Международна коалиция от експерти по ваксини потърси 13 медицински състояния сред 99 милиона ваксинирани в осем държави, за да идентифицира по-високи нива на тези състояния след получаване на ваксините. Те потвърдиха, че проучванията, направени на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, са показали значително по-висок риск от пет медицински състояния - включително състояние, което удря нервната система и удря мисловния процес.Но проучването също така предупреждава за няколко други проблеми, които според учените изискват по-нататъшно разследване, включително връзките между състояние на подуване на мозъка и инжекцията на Moderna. Все пак екипът казва, че абсолютният риск от развитие на някое от състоянията остава малък. Например, 13 милиарда дози ваксини са били приложени и е имало само 2000 случая на всички тези състояния.

Д-р Харлан Крумхолц, директор на болничния център на Yale New Haven за изследване и оценка на резултатите и водещ изследовател зад проучването, каза: „Ваксините могат да спасят милиони животи, но може да има малък брой хора, които са били неблагоприятно засегнати“.

Смята се, че ваксините срещу COVID-19 са предотвратили повече от 19 милиона смъртни случая по света, включително три милиона само в САЩ.Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP