Протестърът и участник във „Фермата“ Александър Тодоров, арестуван, след като снимал акция по репатриране на автомобили в Благоевград, обжалва в съда задържането си

11 Февруари 2023 | 13:22
0 коментара
Общество
Протестърът и участник във  Фермата  Александър Тодоров, арестуван, след като снимал акция по репатриране на автомобили в Благоевград, обжалва в съда задържането си

Благоевградчанинът Александър Тодоров, който беше участник в 5-и сезон на риалити формата „Фермата“ и е едно от лицата на протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г., обжалва в съда полицейска заповед за задържане. Той оспорва принудителното му отвеждане в 1 РУ – Благоевград на 9 декември миналата година, станало, след като снимал акция на полицаи и служители от „Паркинги и гаражи“ по репатриране на автомобили на ул. „Даме Груев“. Според органите на реда причината за задържането му е неизпълнение на полицейско разпореждане да представи личната си карта.

Александър Тодоров обаче твърди, че полицаите искали да вземат мобилния му телефон, с който направил видеоклип от акцията, а личната му карта била потърсена едва след появата на случаен минувач, който също започнал да снима. Очевидецът на любопитната случка се оказва Николай Йовев, един от обвиняемите за взрива пред офиса на „Евророма“ в Сандански преди 11 г., които наскоро бяха оправдани от САС. Той пък качил в социалната мрежа видео от ареста на Александър Тодоров, поради което се оказа сред свидетелите по делото.

Първото заседание се проведе вчера в Районен съд – Благоевград, като жалбоподателят бе ангажирал адвокат Цвета Рангелова, която допреди няколко дни беше депутат от „Възраждане“ в 48-то НС. Тя направи доказателствено искане за разпит на Николай Йовев, което беше допуснато от съдия Гергана Симеонова. На делото се явиха полицейският инспектор Георги Ичков, издал заповедта за задържане до 24 ч., колегата му Кристиян Стоймирски и двамата служители на „Паркинги и гаражи“ Петър Георгиев и Любомир Митов.

В показанията си полицейският инспектор Георги Ичков обясни, че на 9 декември с колегата му са били изпратени да окажат помощ на служителите от „Паркинги и гаражи“, които вдигали с „паяка” автомобили от ул. „Даме Груев“, която трябвало да стане двупосочна, след като ул. „Крали Марко“ била затворена за ремонт. Александър Тодоров отправил упреци към тях, че „паякът” вдигал колите на хора, които живеят там. „Обясних му, че ние сме изпълнители, че нищо не зависи от нас, че има кметско разпореждане. Поисках му два пъти документ за самоличност, но той отказа и тръгна в посока пазара. Затова използвах физическа сила, хванах го под мишница, а той започна да се дърпа и преди да се качи в служебния автомобил, започна да вика: „Помощ! Ето я личната ми карта!“. Отведохме го в полицията, където му беше съставен акт за неизпълнение на полицейско разпореждане и заповед за задържане до 24 ч. Дадохме му телефона, за да се обади на адвокат, а той звънна на някакъв приятел и му каза да извика всички медии пред полицията. Консултиран беше с лекар, тъй като беше по-емоционален. Кръвното му бе леко повишено и му дадоха валидол. Беше задържан във 2-о РУ за няколко часа и след това го пуснаха”, разказа полицейският инспектор Ичков.

На въпрос на адвокат Рангелова кое е наложило задържането, той отново заяви, че Тодоров е отказал да представи документ за самоличност. Полицай Кристиян Стоймирски обаче заяви друго – че Тодоров е дал личната си карта още в служебната кола.

В свидетелските си показания двамата служители от „Паркинги и гаражи“ заявиха, че мъжът, който снимал и задавал въпроси, два пъти е отказал да даде личната си карта на полицаите.

В показанията си Николай Йовев заяви, че минавал случайно оттам и започнал да снима с телефона си, тъй като му се сторило, че се случва нещо нередно. „Видях, че мъжът е изправен до полицейската кола, държеше в едната си ръка високо лична карта, която размахваше. След това го качиха в полицейския автомобил, а аз пуснах видео в социалната мрежа“, обясни Николай Йовев.

Обяснения даде и Александър Тодоров, който разказа следното: „На 9 декември 2022 г. към 12 ч. се прибирах към семейния апартамент на ул. „Даме Груев“ и видях, че ударно се репатрират коли на хората от махалата. Никой не беше разбрал, че ще се променя движението заради ремонта на ул. „Крали Марко“, нямаше предварително уведомления и всеки бързаше да измести автомобила си и да изпревари „Паркинги и гаражи“, за да не го вдигнат с паяка. Започнах да снимам и да ги питам кога обявиха, че ще вдигат колите на хората, които имат пропуски за „синя зона“, че баща ми си е легнал и не знае, че колата му е вдигната. Г-н Ичков ми каза да не се обръщам към тях, а към Общината, и да подам жалба. Ситуацията излезе извън контрол, след като тръгнах да се прибирам към вкъщи и г-н Ичков ми каза: „Наснима ли се? Сега ще видиш какво ще стане!”. Започна да ми дърпа телефона заедно с хората от „Паркинги и гаражи“ и след като видя, че някакъв минувач започна да снима, се развика: „Ти отказваш лична карта!”. Извадих личната си карта и я държах нависоко, защото ме дърпаха и се стремяха да ми вземат телефона и да ме довлекат до автомобила. Качих се сам в колата, още там самоличността ми беше установена. В полицията ме откараха в някакъв коридор, през който непрекъсната минаваха хора. Казаха ми да се събличам, което беше унизително. Разтупка ми се сърцето, някаква служителка ми измери кръвното и ми даде хапче”, разказа Александър Тодоров. Той твърди, че бил пуснат от полицията след 7 ч. и никой не му дал препис от заповедта за задържане, затова я изискал след няколко дни от деловодството, за да я обжалва по съдебен ред. Съставен му бил и акт за неизпълнение на полицейското разпореждане, а впоследствие получил и наказателно постановление с глоба от 200 лв.

На вчерашното заседание бяха изгледани двата видеозаписа, направени от Александър Тодоров и от Николай Йовев. По настояване на полицейския инспектор Ичков съдът изиска записи от камерите в коридора на 1-о РУ от 9 декември 2021 г., за да се установи дали Тодоров казва истината, че е накаран да се съблича, като в тази връзка бе призован за разпит като свидетел полицай от съседен кабинет. Изискана беше и справка от полицейското деловодство кога е заведена заповедта за задържане на Тодоров, която според Ичков той отказал да получи.

Съдия Симеонова насрочи следващото заседание за след две седмици.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP