"Протестна мрежа" в писмо до Борисов: Защо ви е страх от истината за КТБ

09 Юли 2015 | 11:03
0 коментара
Общество
Протестна мрежа в писмо до Борисов: Защо ви е страх от истината за КТБ
Източник: protestnamreja.bg

„Протестна мрежа“ изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до представители на управляващата коалиция по повод доклада на временната парламентарна комисия за Корпоративна търговска банка (КТБ). От организацията заявяват, че седем въпроса за източването на банката не намират своя отговор в публикувания доклад.

От „Протестна мрежа“ смятат, че комисията не е разследвала дейността на прокуратурата по казуса „КТБ“,

не е изяснила ролята на управителния съвет на БНБ и лично на гуверньора на Централната банка Иван Искров, както и на Комисията за финансов надзор (КФН). Премълчана е и ролята на медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски в скандала, нито са разгледани сериозните журналистически разследвания по темата, се казва в писмото.

„Този доклад е непълен и изкривен, и е подигравка не само с Вашите избиратели,

а и с парите на всички граждани, които пълнят бюджета, с който Вие плащате милиардите левове, потънали в банката“, пишат от „Протестна мрежа“.

„Защо в доклада липсва и думичка за ролята на Прокуратурата на Република България в казуса, като започнем от липсата на самосезиране и стигнем до неадекватните действия, увеличили паниката и довели до опашки пред банката? Можем да питаме и още: Има ли общо това Ваше мълчание с неясната позиция на ГЕРБ и част от Реформаторския блок (РБ) по темата за съдебната реформа в частта ѝ за прокуратурата“, питат в писмото си от организацията.

Те са учудени и защо цялата отговорност за регулаторния провал КТБ се прехвърля върху дирекция „Банков надзор“ в БНБ, а не и върху нейния управител и управителен съвет.

„Защо мълчите за ролята на медиите в целия скандал, и в частност тези на медиите на семейството на депутата Делян Пеевски?

Да ви напомним, че БНБ преследваше журналисти за далеч по невинни публикации, а медийната атака срещу КТБ беше подмината с пълно мълчание? Вашият доклад – също“, пише още в писмото.

Според „Протестна мрежа“ доказателство за бездействието на БНБ, прокуратура, министерство на финансите, КФН и ДАНС е и отказът на комисията „КТБ“ да разгледа сериозните журналистически разследвания.

„Защо отказахте да разпитате банкера Цветан Василев въпреки неговото желание да направи това?

Има ли този отказ нещо общо с това, че той обвинява за затварянето на банката депутата Делян Пеевски, чиито медии сега Ви подкрепят изцяло“, питат още от организацията.

„Колко още тайни срещи сте имали по темата за КТБ, която – да припомним – увеличи три пъти активите си по време на Вашето управление“, пишат от ПМ.

Когато се обръщат пряко към премиера, представителите на организацията припомнят, че укриването на престъпление и на отговорните за него е равно на съучастие.

„Като граждани не можем да свършим Вашата работа, но

можем да сезираме европейските институции за поредния регулаторен провал,

този път от най-висшия държавен орган – Народното събрание. Укриването на истинските причини за провала на държавата с КТБ само доказва арогантността и медийния комфорт, на който разчитате“, се казва в заключението на писмото до Борисов.  

Добавете Вашия коментар

TOP