Протестна акция: Оставиха младеж с увреждане в приемната на Министерския съвет

30 Юли 2018 | 11:33
0 коментара
Общество

Родители на деца с увреждания призовават премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред Министерския съвет. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки.

Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях. Ние в шест часа ще бъдем под прозорците на премиера, допълни Вера Иванова.

Родителите осъществиха нова протестна инициатива. Емил Мавродиев от Пловдив, баща на 18-годишен младеж с ДЦП, е дошъл в София, за да влезе в приемната на премиера и да остави сина си на грижата му за ден.

Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиер да му осигури това. Няма такива центрове в България, не мога да си позволя финансово да покрия всички тези нужди, допълни Мавродиев. Той посочи, че няма и професионалисти, които да работят с децата с увреждания. По думите му всичко необходимо има в чужбина, но за него трябва да се плащат хиляди евро.

Очаква се днес протестиращите родители на деца с увреждания да внесат официално становище по законопроекта за хората с увреждания. До момента е ясно, че подкрепят част от текстовете.

Работната група за подготовка на проект на Закон за хората с увреждания ще проведе последното си заседание днес в Министерството на труда и социалната политика.

В него ще участват министър Бисер Петков, националният омбудсман Мая Манолова, представителите на национално представителните организации на и за хората с увреждания и представители на майките на деца с увреждания.

След края на заседанието, около 13 часа, участниците ще дадат брифинг в социалното министерство.

Добавете Вашия коментар

TOP