Протестиращи отказват да напуснат НС, докато Борисов не подаде оставка

16 Септември 2020 | 15:40
1 коментара
Общество

Група от протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов отказва да напусне сградата на парламента, докато той не подаде оставка. Това потвърдиха пред "Сега" депутати от опозицията, като обясниха, че недоволните са десетина души и са пред деловодството на НС, за да внесат декларация за разпускането на Народното събрание и за провеждането на предсрочни избори. Протестиращите са настояли и да се срещнат с представители на ръководствата на парламентарните групи, но само от БСП са се отзовали.

По-късно председателят на парламента Цвета Караянчева обясни пред медиите, че майките от "Системата ни убива" са внесли писмо до нея и до всички парламентарни групи с искане за срещи, на които да бъде обсъдена кризата в страната. Протестиращите са дали срок от 16 до 18 септември за срещите. "Оттук-нататък не виждам причина дамите да стоят пред пропуска, защото нямат други искания освен това. Виждам, че някакви декларации раздават на народните представители, но аз съм заявила своето желание да разговарям с тях", заяви Караянчева. И решително допълни: "Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации. Не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри." Малко по-късно в пленарната зала тя призова парламентарните групи да си определят време за срещи с протестиращите.

 

"Не знам дали ще напуснат сградата на НС, но им помогнах да влязат, защото не искаха да ги допуснат. Според мен вече няма да искат да излязат", каза пред "Сега" депутатът от левицата Антон Кутев. Според него в групата има хора от различни организации - майки на деца с увреждания, от протеста на "Орлов мост", от формацията на Мая Манолова "Изправи се. БГ" и др. 

"Нямам представа какво са решили да правят, но не изключвам и решения да не излязат от парламента", допълни Кутев. По думите му първо от парламентарната администрация са отказали изобщо да пуснат протестиращите, а след това и журналисти. По-късно обаче представители на медиите са били допуснати до тях. "Когато се отзовах на молбата им, го направих с идеята, че те трябва да си внесат декларацията с исканията и да се срещнем с тях", обясни Кутев.

Никола Вапцаров, представител на "Изправи се. БГ", който е пред парламентарното деловодство, коментира пред "Сега", че няма да напуснат Народното събрание, докато не ги приеме парламентарният шеф Цвета Караянчева. "Засега ръководството на НС ни игнорира и затова седим в коридора", посочи Вапцаров. И допълни: "Още не знаем какво ще се случи към 16.30 часа, когато тръгнат да затварят сградата. Предполагам, че могат да ни изхвърлят насила и към момента не сме решили съвсем какво ще предприемем, ако до края на работния ден никой не ни обърне внимание. поне 5-6 души имаме, които са постоянно пред деловодството и чакат да ни приемат." 

По думите на Вапцаров "Системата ни убива" са водещата гражданска организация, а останалите, които са в парламента, им помагат. Имало и представители на палатковите лагери от Ректората и Орлов мост.

Добавени коментари

А е толкова лесно! публикува:
17 Септември 2020 | 12:41
Ами покани ги хората в един кабинет,предложи им по едно депутатско кафе или минерална вода,предразположи ги, вземи един бял лист хартия и почни: Кажете сега какво искате.Записвай, записвай...Кажи,че ще го предложиш на обсъждане и пак ще направите среща...Поне това го можете. /Да лъжете/. Щеше да мине всичко по-мирно и кротко,а вие предпочетохте най-бруталният начин. Но няма как другояче-вие се показвате точно каквито сте си. И бойко го каза точно както трябва-"проста кърджалийска п...а".Ама то било истина бе!

Добавете Вашия коментар

TOP