Протестиращи миньори блокираха центъра на София

13 Октомври 2021 | 13:32
0 коментара
Общество
Протестиращи миньори блокираха центъра на София

Национален протестен митинг-шествие за енергийната независимост блокира центъра на София, предаде Novini.bg. Миньори от комплекса "Марица Изток" се събраха на пл. "Св. Александър Невски" и в 12.00 часа от там започна шествие по бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Александър Дондуков" до Министерски съвет. Акцията е под наслов "В защита на енергийната независимост на България".

Председателят на организацията на КНСБ в "Марица Изток" Наско Митев поясни, че до протеста се е стигнало основно заради заложения миналия месец в Плана за възстановяване и устойчивост проект за газифициране на въглищните централи.

Това е безумие. Ние сме тук, за да защитим националната сигурност, за да защитим енергийната независимост на страната. Затова искаме среща с премиера, за да дадем началото на едни закъснели преговори за това какво се случва в комплекса "Марица Изток". Ние инициирахме подписка в четирите района около комплекса срещу лобистката, според нас, "Зелена сделка". Вече стана ясно, че електроенергия от ВЕИ-та не дава сигурност. В подписката поставихме условие за максимума, който трябва да защити държавата пред Европейската комисия. Ние казваме, че без ТЕЦ-овете на въглища това е невъзможно, заяви Митев. Той уточни, че подписката е подкрепена от над 105 000 души. Ние сме длъжни да изясним тяхното мнение - работа на централите на въглища до изчерпване на количествата. С темпа, с който се движим в момента, можем да работим още 50 години. 

Протестиращите ще внесат на среща с премиера декларация на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа", подкрепена от подписите на 105 000 души.

Добавете Вашия коментар

TOP