ПРОТЕСТ: Медицински сестри искат промяна на работното време и по-високи заплати

13 Октомври 2021 | 13:34
0 коментара
Общество
ПРОТЕСТ: Медицински сестри искат промяна на работното време и по-високи заплати

Недоволство под прозорците на министерството на здравеопазването. Специалистите по медицински грижи протестират с няколко основни искания.

Те настояват за по –високи заплати, искат възнагражденията им да са в размера на поне две минимални заплати, което е 1300 лв. Това заяви за Монитор председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева. Тя обясни още, че настояват за по- справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв, поясни Илиева и уточни, че трябва да е поне 3 лв. на час.Сред исканията им е промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите. Илиева обясни още искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина. Алармират още, че една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти, посочват още, че според данни на НСИ на един лекар се пада по-малко от една сестра. От думите й стана ясно, че в момента не достигат над 35 хиляди медсестри. По време на протеста медицинските специалисти обясниха, че работят в много трудни условия и напрежение и постоянно има изтичане на кадри.

Недоволството беше подкрепено и от медицинските специалисти от Пазарджик. Медици от там заявиха, че ниското заплащане на медицинския персонал води до недостиг на кадри и до лошо качество на обслужването.

Протестиращите бяха приети в здравното министерство, за да кажат исканията си.

Добавете Вашия коментар

TOP