Протест и контрапротест за Банско в София и Симитли (СНИМКИ)

13 Декември 2017 | 22:59
0 коментара
Общество

Два протеста се провеждат тази вечер – единият в София, другият на Е-79 при разклона за Банско. 

Протестиращите, събрали се на главен път Е-79 при разклона за Банско, се обявяват срещу „продължаващите безобразия на зелената мафия”. Гражданите от пиринския край настояват най-накрая да бъде взето решение, уреждащо изграждането на втори лифт в Банско. Протестът, наброяващ около 500 души, блокира главния път със скандирания: "Всеки ден ще е така до кабинката".

Междувременно в столицата на протест излязоха и защитници на природата, която са категорично против втори лифт в Банско и против плановете за промяна на концесионния договор за ски зоната.

Министерството на околната среда и водите оттегли вчера предложението за промяна в концесията на ски зона “Банско”, което беше предвидено за заседанието на Министерския съвет в четвъртък. Промяна в договора за развитие на ски зоната все пак ще има, но това ще стане на по-късен етап, по време на обсъждането на плана за управление на национален парк Пирин”. Обявеният протест в защита на Пирин обаче остана, заявиха от коалицията “За да остане природа в България”, 

В протеста се включи и кметът на курортния град Георги Икономов, който отново заяви мнението си в подкрепа на изграждането на лифта и край на безкрайното чакане по опашки от страна на скиорите. На място дойдоха и кметовете на общини Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Симитли и Якоруда.

Около 19.00 ч. протестът прерасна в блокада на главен път Е-79.

Хората от пиринския край дадоха ултиматум на управляващите до 22 декември. Ако до тази дата няма резултат, те ще блокират пътища и гранични пунктове.

Алпинистът Боян Петров също се включи в протеста в София. Той заяви, че „една нагласена кръгла маса се стреми да легитимира решения въпреки екозащитниците”. 

Банско стана тема на коментар и в парламента. По време на обсъждането на законопроекта за физическото възпитание и спорта депутатът от ГЕРБ Георги Марков остро нападна неправителствения сектор.

„Въобразяват си някакви неправителствени организации. Видях ги на снимка - около 37 души застанали и реват пред Министерския съвет. И някой вика: "Ми ще реват, те са власт". Като искат това, да заповядат на терена на политиката. Да спечелят избори и да дойдат тук. Да закриват лифтове, да закрият и метрото, което ГЕРБ построи. Да закрият спортните зали. Да станем не парламентарна демокрация, а анарходемокрация”, заяви Марков. 

"Беше супер, за разлика от протеста в Банско гражданите от снимката не искаха подаръци за офшорни фирми, а показаха волята си да запазят горите в Пирин. В същото време уж обичащите Пирин общински съветници и кметове от общините там пък блокираха магистрала Струма с ултиматум да им разрешат да секат и застрояват планината собственост на всички граждани. За разлика от протеста на магистралата, община София не плати транспорта на протестиращите", написа в социалната мрежа Тома Белев. 

снимки:Булфото

Добавете Вашия коментар

TOP