Пролетни вируси изпотръшкаха на легло благоевградчани, Детско отделение препълнено

01 Април 2019 | 17:20
0 коментара
Общество

Детско отделение на благоевградската болница е пълно с болни деца с усложнения от вирусни инфекции – ларингити, бронхиолити и пневмонни.

29 деца се лекуват в отделението под активно наблюдение на педиатрите. Капацитетът на отделението е напълно зает. Пълно с 31 болни с обострени белодробни заболявания е и вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград.

„Рязко завишаване на заболеваемостта от белодробни възпаления се наблюдава от седмица след настъпване на пролетта и променливото време, с ниски температури сутрин и достигане до 18 градуса през деня. Основна група от приетите пациенти са деца от кърмаческа до 3-годишна възраст, приети за лечение са и тийнейджъри”, каза началникът на детско отделение д-р Христина Марянова. Тя поясни, че вчера само до обяд през неотложния дежурен кабинет са преминали за консултация 10 деца от Благоевград и съседните общини. „Оплакванията са типични за пролетния сезон с променливо време, основно с болки в гърлото, дразнеща кашлица и хрема, повишена температура, обща отпадналост, придружена с мускулни болки и липса на апетит. Вирусът бързо слиза надолу и засяга дихателната система, при поява на първите симптоми родителите да потърсят лекарска помощ, защото имунната система на децата не е укрепнала и лесно развиват усложнения”, съветва д-р Марянова.

Тя допълни, че децата трябва да бъдат изолирани от болни хора в семейството, разходките да са на открито в паркове и градинки, а не в затворени помещения, където се струпват много хора. Приемът на повече течности – чайове и сокове, плодове и пресни зеленчуци също е важен за укрепване на имунитета.

Завишен прием на болни с бронхити и пневмонии има и във вътрешно отделение, съобщиха от МБАЛ – Благоевград. В отделението са приети за лечение и млади, 30-годишни пациенти с усложнени пневмонии. Лекарите съветват хората в активна работоспособна възраст да не подценяват оплакванията, при задържане на висока температура с кашлица и болки в гърлото и гръдния кош да потърсят консултация от специалист. Вирусните пневмонии се развиват бързо и изискват своевременно лечение. За овладяване на завишената заболеваемост отделенията в МБАЛ – Благоевград имат готовност да разкрият допълнителни легла за прием на лежащо болни./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP