Прокурори и следователи от Югозапада сред 169-имата кандидати за 12 свободни места във ВКП

03 Октомври 2020 | 20:52
0 коментара
Общество

Прокурори и следователи, чиято професионална кариера е свързана с Югозапада, ще се борят за преместване във Върховната касационна прокуратура /ВКП/. За 12-те свободни места за върховни магистрати е обявен конкурс, в който документи са участие са подали 169 кандидати.

Сред тях е говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Красивото лице на държавното обвинение е завършила „Право“ в ЮЗУ, след което започва кариерата си на следовател в родния град Гоце Делчев, която продължава в следствения отдел на Софийска градска прокуратура. През 2017 г. е назначена за прокурор в Спецпрокуратурата, а от началото на 2020 г. е говорител на глвния прокурор Иван Гешев, като понастоящем е командирована във ВКП. 

Сред участниците в конкурса са видни кадри на благоевградската прокуратура – Людмил Коюмджиев и Емилия Станинска, които са на работа в Апелативната спецпрокуратура. 

За местата във ВКП ще се борят Александра Костадинова и Христина Христова, които преди години започнаха кариерата си в Окръжна прокуратура – Благоевград, след като напуснаха ГДБОП, а в момента са в Специализираната прокуратура.

В битката влизат благоевградчаните Десислава Кайнакчиева, прокурор в Софийска градска прокуратура, и колегата й Марио Томов,  който преди това беше гл. разследващ полицай в областната дирекция.

В СГП е съпругата на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов – Росица Слабакова-Каракачанова , която също иска да се премести във ВКП.

В конкурса участва и спецпрокурорът Радослав Стоев, син на известната благоевградска юристка и преподавател по право Незабравка Стоева, която беше в предишния състав на ВСС, а след това бе привлечена да преподава в Националния институт по правосъдие на бъдещите прокурори, следователи и съдии.

Във ВКП иска са се премести спецпрокурорката Ирина Арменова-Янчева, бивш зам. шеф на Районна прокуратура – Петрич, която успя да се „съхрани“, след като преди две години нейният съпруг бе в групата арестувани служители на ДАИ – Благоевград, които бяха обвинени за подкуп от Спецпрокуратурата.

За вакантните места във ВКП кандидатстват още шефът на Районна прокуратура – Кюстендил Ивайло Илиев, прокурор Бойко Калфин от Окръжна прокуратура – Кюстендил и Албена Стоилова от Окръжна прокуратура – Перник. 

За свободните 12 позиции ще се борят и трима следователи от Пиринско. Сред тях се откроява Славка Баханова, следовател в отдела на Спецпрокуратурата, съпруга на Георги Баханов, член на ЦИК и бивш зам. областен управител, които се преместиха в София. За преместване ще се борят и благоевградският следовател от следствения отдел на Окръжна прокуратура Иван Тренчев, който е последен в списъка от 169 кандидати, но може да се окаже сред дузината печеливши, както и роденият в Симитли военен следовател в Софийска военно-окръжна прокуратура Антон Мицов. в.Струма/БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Добавете Вашия коментар

TOP