Прокуратурата се самосезира по информация за заплаха срещу журналист

03 Януари 2023 | 18:36
0 коментара
Общество
Прокуратурата се самосезира по информация за заплаха срещу журналист

Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с информация за заплаха срещу журналист, съобщиха от пресцентъра на институцията, предаде БТА. 

На 30 декември 2022 г. в Софийската районна прокуратура е образувана преписка, след като журналистът Димитър Стоянов

е съобщил в профила си в социалните мрежи, че са срязани гумите на служебния му автомобил. Той приема акта като отправяне на заплаха към целия екип на медията, към която работи.

По случая е започната проверка,

журналистът е поканен от прокурор при Софийската районна прокуратура да предостави информация, която би могла да помогне за разкриването на евентуалните извършители.

Преди дни от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призоваха за спешни действия от страна на властите. 

„Българските власти трябва да предприемат незабавни и безкомпромисни действия във връзка с продължаващите заплахи и тормоз, на които са подложени разследващите журналисти от екипа на BIRD.bg. Последният инцидент е от сутринта на 28 декември, когато журналистът от BIRD Димитър Стоянов открива служебния автомобил на медията с четири срязани гуми“, се казва в позицията на АЕЖ, публикувана на сайта на организацията. 

Призоваваме властите да разследват случая максимално бързо

и сериозно и да възприемат системен подход спрямо посегателствата над BIRD, тъй като това далеч не е първата заплаха срещу медията и по-конкретно срещу Димитър Стоянов“, заявяват от АЕЖ. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP