Прокуратурата с подробности за двамата полицаи, хванати с подкуп край Симитли

26 Ноември 2022 | 12:31
3 коментара
Криминално
Прокуратурата с подробности за двамата полицаи, хванати с подкуп край Симитли

Двама полицаи са били хванати с подкуп в Благоевградско, съобщиха на брифинг от прокуратурата. От там ракриха скандални подробности за двамата полицаи, хванати с подкупа.

Униформените служители са от Главна дирекция „Национална полиция“ и срещу тях е образувано дело, допълниха от държавното обвинение. 

От прокуратурата в Благоевград разкриха детайли за случай с водач на товарен автомобил, натоварен с дървесина с изтекъл документ. 

Той бил забелязан и спрян на пътя от Банско към Симитли от двама полицейски служители. 

„Водачът на товарния автомобил, силно притеснен попитал за вариант да се реши този въпрос“, обърнал се шофьорът на автомобила към униформения служител, който спрял за проверка камиона. 

„Ако става въпрос за 10-20 лева, няма какво да приказваме“, отговорил полицаят. 

В отговор шофьорът на камиона обяснил, че има 500 лева в себе си. Парите били предадени на полицаите, заедно с документите. 

Междувременно пристигнал собственикът на транспортната фирма, който бил повикан на място. Обяснено му било, че санкзията за незаконно транспортиране на дървесина и сеч е 20 000 лева и конфискация на МПС-то. 

„Но тук попаднали на костелив орех, тъй като собственикът на превозваческата фирма бил дълбоко убеден, че не е в нарушение и, че няма за какво да се притеснява. В тази връзка им отговорил да правят каквото решат, и каквото считат за редно според тях“, разказаха от държавното обвинение. 

Полицаят заявил, че проблемът може да бъде решен срещу 1500 лева, но шефът на транспортната фирма отново отказал да преговаря за искания подкуп. 

В крайна сметка шофьорът на камиона е бил освободен без санкция и двамата полицаи тръгнали към София, при спускането от „Предела“ в района на село Градево те забелязали движещ се пред тях лек автомобил Опел „Астра“ и подали звуков и светлинен сигнал. Спрели зад автомобила и поискали документите за проверка на водача. Той бил гражданин на Симитли, който пътувал заедно с внучето си, 12-годишно момиче. Преди това бил в Банско за да закупи новородено теленце. Всички документи били редовни, но полицаите забелязали теленцето на задната седалка на автомобила и заявили, че шофьорът е в нарушение, тъй като превозва животно без ушна марка. Полицаите заявили, че са в акция срещу незаконен превоз на животни и дървесина. Санкцията за това нарушение била около 2000 лева, сваляне на регистрационните табели на автомобила, конфискация на МПС-то, при което гражданинът се ужасил и казал:

„Ще го пусна това теленце да избяга, не ми взимайте колата. Нямам парите, които трябва да дам за тази глоба 2000 лева, какво да правим“, попитал шофьорът спрелите го полицаи. 

Започнали преговори. Водачът обявил, че в него има 100 лева, а полицаите му отговорили:

„Не е достатъчно, вдигни мизата“ и поискали 500 лева, обясняват от прокуратурата. Мъжът обяснил, че няма тези пари у него, но живее наблизо и така всички се натоварили по колите и тръгнали към дома на шофьора. Отишли до кв. „Ораново“, междувременно шофьорът се обадил на дъщеря си да приготви наличните 500 лева, които заделил за дърва, и да ги чака на кръстовище в Симитли. 

Шофьорът взел парите от дъщеря си и подал в ръката на единия полицейски служител през прозореца на патрулката. Щом получили сумата, двамата униформени се потеглили в София и пристигнали в столицата няколко часа по-късно. 

Записи за този ден 17.11 няма от боди камерите и от патрулката, съобщиха от прокуратурата. Няма данни и от джипиес системата на патрулката.

Още същата вечер и на следващия ден двамата шофьори са подали жалби в районните управления на МВР. 

Първи подава жалба синът на жителя на Симитли, който се обажда на номер 112 и се оплаква, че баща му е бил заплашван от полицай с думите: „Да не смееш да кажеш някъде, защото ще те намерим“, разкриха от прокуратурата.

На следващия ден е изискана справка от наблюдаващия прокурор Ивайло Филипов за имената на полицаите и от своя страна Икономическа полиция – Благоевград е насочила запитването към Главна дирекция Национална полиция. Едва на петия ден справката е получена, а тези полицаи са задържани 7 дни след престъплението – на 24 ноември.в.Струма

Добавени коментари

Дядо Коледа публикува:
28 Ноември 2022 | 14:56
Рехаво скатана жалба от натиснатите горски босове !!!
Милиция публикува:
26 Ноември 2022 | 20:02
Дума срещу дума ходили са горски нищо няма да излезе
!!!??? публикува:
26 Ноември 2022 | 16:10
Най - вероятно действително са взели парите и така е станало, но не виждам нито едно доказателство, следователно осъждат МВР и получават обезщетение.

Добавете Вашия коментар

TOP