Прокуратурата разпореди проверка на водата в цялата страна

20 Април 2017 | 13:15
0 коментара
Общество

Върховна административна прокуратура разпореди на главния държавен здравен инспектор проверка спазват ли се изискванията за безопасността на питейната вода.

Това съобщиха от пресцнетъра на ВАП, като уточниха, че са се самосезирали от медийни публикации. Оттам не уточняват, но явно става дума за открития уран във водата на Хасково и в Първомайско.

"Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество", се казва в съобщението.

В него се уточнява, че в защита на държавния и обществения интерес е даден срок до 22.05.2017 година главният държавен здравен инспектор да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на РЗИ в страната.

Вчера Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. длъжностни лица са укрили информация за високо съдържание на уран и обща алфа активност във водата. Според държавните обвинители от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Междувременно РЗИ връчи на управителя на ВиК-Хасково Тодор Марков заповеди за спиране на работата на още две помпени станции, които са добивали питейна вода с неотговарящи на стандарта показатели с наличие на уран.

В същото време от ВиК изразиха опасения от бъдещи проблеми с водоснабдяването на града заради спирането на приток на вода с дебит 100 литра в секунда. Това би означавало воден режим.

Няма никаква опасност за здравето на населението, консумирало от питейната вода с уран, заявиха преди дни от Министерството на здравеопазването.

Директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита проф. Валерия Хаджидекова коментира:

"Уранът не се класифицира като канцероген. Уранът постъпва в много малки количества чрез поглъщане с водата, почти с до 5% само се усвоява и попада в кръвта. По-голямата част се отделя чрез бъбреците, затова критичен орган за въздействие с уран са бъбреците. Това, което се наблюдава, е увреждане на бъбреците при интоксикация с уран. Смита се, че здравните последици са много незначителни".

Добавете Вашия коментар

TOP