Прокуратурата подхваща шефа на Областна дирекция „Земеделие“-Благоевград

03 Октомври 2023 | 07:44
24 коментара
Общество
Благоевград
Прокуратурата подхваща шефа на Областна дирекция  Земеделие -Благоевград
ДО
МИНИСТЪРА НА
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ
ГР. СОФИЯ
БУЛ. „ХРИСТО БОТЕВ“ №55

ДО
ДИРЕКТОРА НА
ДИРЕКЦИЯ „ПОЗЕМЛЕНИ ОТНОШЕНИЯ И КОМАСАЦИЯ“
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ
ГР. СОФИЯ
БУЛ. „ХРИСТО БОТЕВ“ №55

ДО
РАЙОННА ПРОКУРАТУРА БЛАГОЕВГРАД


СИГНАЛ
от
земеделски производители от Област Благоевград
/с приложени имена, данни и подписи към сигнала/

Относно: административен произвол на комисии в общински служби по земеделие към Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград и на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград в производствата по реда на чл.37в, ал.3, т.2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ППЗСПЗЗ/

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

Всички горепосочени лица сигнализираме за административния произвол на комисии в общински служби по земеделие към Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград и на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград, с който нарушават правата ни като участници в споразумения за стопанската 2023-2024 г. и законодателството на Република България, в производствата по реда на чл.37в, ал.3, т.2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/ и от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ППЗСПЗЗ/.
Служителите в тези комисии от общинските служби по земеделие, на основание отправена незаконосъобразна устна заповед от Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград, незаконосъобразно са поправили и променили предварителните регистри на имотите, участващи в процедурата, без наличието на промяна в декларациите/заявленията, и при липса на допусната грешки и неточности /т.е. при наличието само на които може да се поправят предварителните регистри/.
Освен това, комисиите за всяко землище на териториите на общините, създадени със заповеди на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград, не заседават реално в състава посочен изрично в чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ, а единствено в състав - служители от съответната общински служби и служители от дирекцията. Как се събират в последствие подписите на останалите членове на комисиите – кметът на населеното място, съответно кметският наместник или оправомощени от тях длъжности лица, и представители на Службата по геодезия, картография и кадастър Благоевград /СГКК/ за землища с одобрени кадастрални карти и кадастрални регистри /КККР/, е въпрос който следва да отправите към Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград.
Въпреки предоставените до 15.08.2023 г. предварителните регистри на имотите чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ, в множество землища на територията на Област Благоевград, участващи в процедурата за създаване на масиви по реда на чл.37в от ЗСПЗЗ, в който има пподробно изброени – номерата на имотите по КВС /карта на възстановената собственост/ или КК /кадастрална карта/ и тяхната площ, категория и НТП и имотите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ, служители от комисиите в ОСЗ в изпълнение на неправомерна устна заповед на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград, са заличили множество имоти от тези предварителни регистри, но не по реда на законна процедура за промяна, а върху ръчно набрана таблица в противоречие на закона и подзаконовите нормативни актове. В резултат на тези им незаконосъобразни действия, множество от имотите, които са вече предоставени в предварителните регистри и за които вече са сключени споразумения за създаване на масиви по реда на чл.37в от ЗСПЗЗ в законоустановения срок, са извън предварителния регистър и за тях се отказва участие в споразумения. Също така същият този Директор, е отправил и устна заповед, да не се приемат споразумения за голяма площ в един масив, тъй като според него не трябвало един стопанин да обработва и да получава големи субсидии, и че такива големи площи са показвани само за неправомерно получаване на субсидии в големи размери. Този коригиран предварителен регистър не е обявяван по съответния законов ред, и за него участващите в споразуменията заявители нямат официално предоставена информация.
Със Заповед №РД46-173/01.07.2022 г. на Министъра на земеделието, с която са одобрени Указания по прилагане на чл.37б и чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Глава осма „Ползване на земеделски земи“ от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи за стопанската 2022-2023 г.“, представляваща неразделна част от Заповедта, които указания да предоставени на директорите на областните дирекции „Земеделие“ и на началниците на общинските служби по земеделие за сведение и изпълнение и са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието и на интернет страниците на областните дирекции „Земеделие“ /които важат и са настоящата стопанска година, тъй като няма други след тях и се цитират от териториалните подразделения на министерството в техни писма и за тази година/, от които указания на стр.6 става ясно, че „Споразумението влиза в сила, при условие че обхваща не по-малко от две трети от общата площ на масивите за ползване, определени по реда на т.ІV. Участниците в споразумението могат да коригират представените от комисията граници на масивите с цел ползване на изключени площи, получени след сечението между картата на възстановената собственост или кадастралната карта и физическите блокове от цифровата орто-фото карта /ЦОФК/“. От изложеното следва, че съгласно одобрените с изрична заповед от Министъра на земеделието указания, се предоставя възможност за корекции от страна на участниците в тях с цел ползването на изключени площи, но Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград отнема таза възможност. Освен това, въпреки изрично указаното, че споразумението влиза в сила, при условие че обхваща не по-малко от две трети от общата площ на масивите за ползване, определени по реда на т.ІV, от страна на служители в комисиите в Общинските служби по земеделие се връщат на заявители за корекция споразумения, тъй като в тях са посочени имоти които вече са изтрити от предварителните регистри.
Следва да се има предвид и факта, че идентични споразумения, като настоящите на територията на Област Благоевград по реда на чл.37б и чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Глава осма „Ползване на земеделски земи“ от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи за стопанската, са сключвани в продължения на 7-8 години, като участниците в тях редовно си плащат задълженията и съответно участват и следващите години, които твърдения подлежат на проверка, но за първи път настоящата година настоящия Директор на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград, не допуска така сключените споразумения и отправя незаконосъобразни устни заповеди. Този административен произвол е в противоречие на специалния закон и на намерението на държавата да подпомогне земеделските стопани и ощетява стопаните от законно предоставените им възможности за ползване на земеделски земи от т.н. „бели петна“ с цел насърчаване на уедрено ползване и създаване на масиви и получаване на субсидии. Тук трябва да се отбележи и факта, че няма промени в законодателството касаещи споразуменията, т.е. в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Глава осма „Ползване на земеделски земи“ от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, по разпоредбите на чл.37б и чл.37в, от което следва че практиката тази година не би могла да бъда различна от предходните години. Още повече, практиката за сключване на споразумения за землищата на територията на цялата страна са идентични, но за първа година практиката на територията на Област Благоевград е различна. Това е така, тъй като тази година Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград, е превишил правомощията си и е разпоредил извършване на неправомерни действия от страна на участващите в комисиите служители от дирекцията и от службите, но не с изрична писмена заповед или указания, а само устно.
Тези заповеди на този Директор, са абсурди и са не само административен произвол, чрез който се нарушава българското законодателството и европейските регламенти и директиви, но с тях той превишава правомощията си като ръководител на временно повереното му ведомство, и са и в ущърб на земеделските стопани и прегражда възможността за уедрено ползване и създаване на масиви.
Следва да се обърне внимание и на факта, че по данни на служители от Общинските служби по земеделие /ОСЗ/ на територията на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград, устната заповед на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград е включвала и заплахи за уволнения и за даване на прокуратура на съответния служител/и от комисиите дръзнали да не изпълнят устните му нареждания.
В контекста на горното, Молим за предприемане на незабавни мерки и действия за проверка на изложеното и за коригиране на пречките поставени пред сключване на споразуменията за уедрено ползване и създаване на масиви по реда на чл.37б и бл.37в от ЗСПЗЗ. Също така очакваме незабавни проверки и относно неправомерните действия на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград и отстраняването му от длъжността Директор на Областна дирекция „Земеделие“ Благоевград, тъй като с действията си лицето показва, че не може да се справя с възложените му задачи и с гласуваното му доверие като ръководител на повереното му ведомство.

Приложение: имена, данни и подписи на всички засегнати земеделски производители
 

Добавени коментари

Уке публикува:
06 Октомври 2023 | 06:29
Аз съм жалък айдук казвам се Кирил укев,като малък крадях играчките на децата,като голям земите на хорото Със мая среброва чертаехме пасища без животни Абе жалък айдук казвам се Кирил укев мръсна сган съм,но пък отдава ми се да крадя
Илия публикува:
05 Октомври 2023 | 10:31
КОГА ЩЕ РАЗСЛЕДВАТЕ,кирил укев?15 ГОДИНИ, ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ В БЛАГОЕВГРАД?!ОТ ПАРТИЯ (граб).ЗАПОЧНАЛ ДА КРАДЕ,ОТ ПОЗЕМЛЕНА СЛУЖБА, ОБЩИНА СТРУМЯНИ!ПИСАШЕ СИ ХИЛЯДИ ДЕКАРИ ПАСИЩА,БЕЗ ЖИВОТНИ?! ОТКРАДНА ЗЕМЛИЩАТА НА С.ДРАКАТА И С.ПАЛАТ.УЗАКОНИ ГИ КАТО БАЩИНИЯ.КАТО ДИРЕКТОР В ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ В БЛАГОЕВГРАД, ПРОДЪЛЖИ КРАЖБА С МНОГО ПО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ.ПОСТРОИ ЗАМЪК В БЛАГОЕВГРАД СРЕЩУ ХОТЕЛ ЕЗЕРЕЦ?!ДОРИ И ПО ЧУЖБИНА.СЕГА ГО ТУРИХА В ПЕТРИЧ ДА ОГРАБИ ОБЩИНА ПЕТРИЧ КАТО ШЕФ НА ТАМОШНАТА СЛУЖБА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ?!!!!!
Б.К публикува:
04 Октомври 2023 | 17:45
Божидар Казинов - казиното
Б. Й. публикува:
04 Октомври 2023 | 12:18
Защо никой не му споменава името - Божидар Йосифов!
Митко публикува:
04 Октомври 2023 | 11:51
Мърша гнусна!!!!
Иван публикува:
04 Октомври 2023 | 10:13
е как да гласуваме за тези измамници като само гледат да се докопат до власт и ппочват да пречат, джанкат, тормозят и лапат
Роки публикува:
04 Октомври 2023 | 09:04
Дано да вземат мерки и за този и за всеки такъв назначен от ПП за да не се допускат нови стачки и протести
Уке публикува:
03 Октомври 2023 | 22:45
Боклука укев е същия мазен алчен и долен боклук.Докато народа си трае, така ще е.Абе викнете БиТиВи да видим дали ще бъде същото
Леле публикува:
03 Октомври 2023 | 20:13
Страшно зависим комарджия е тоя!Търси рекет от земеделци,и животновъди и всичко заминава в казината!Това ли са ви опитните кадри бе тъпаци?ПП Продължаваме Кражбата,не ставате за нищо,ама за нищо!Ако не го махнете тоя боклук за да не тормози хората,ще го махнем ние….
Одз публикува:
03 Октомври 2023 | 17:55
И на нас в одз и осз не ни е лесно с такъв шеф само заплахи и команди
Митко публикува:
03 Октомври 2023 | 17:41
Този затова го махнаха от общинския съвет и от областната в Кюстендил много лъже и краде, само обещава и се крие и всичко проиграва
Киро публикува:
03 Октомври 2023 | 17:38
Продължаваме кражбата, или измамата това са тези ПП ПЪЛНИ ПЕД..си само да се докопат до власт и почват заплахи и уволнения . Срам и позор. Долу и оставка за затвор са всички
Гошо публикува:
03 Октомври 2023 | 17:30
Ако и сега го запазят и го оправдаят явно вече ПП СА ЗАВЛАДЕЛИ ВСИЧКО и са най-корумпирани, а уж срещу това и такива като този се бореха. Смях
Божи публикува:
03 Октомври 2023 | 17:27
Миналата година беше от БСП , сега е от ПП незнам на кого но явно си плаща добре за да го държат и затова тормози бедните хорица. Всичките им назначения са такива и после искат да гласуват за тях
Запознат публикува:
03 Октомври 2023 | 16:11
Решетки за тоя селски бек Божидар. Нагло и безочливо копеле, взима пари под масата от хората, уж за да върши "услуги". Комарджия, мястото ти е в затвора!
ОДЗ публикува:
03 Октомври 2023 | 15:43
А нас служителите кой ще ни спаси от това зло? Откакто този е директор още повече си повярва заплашва ни обижда крещи ,всички излизат болничен или напускат. Явно като изгуби в казиното превърта.
Кой публикува:
03 Октомври 2023 | 14:22
Този същият първо беше в листите на ДПС, преди десетина години, после мина от ГЕРБ и беше общински съветник в Кочериново от ГЕРБ, а сега е станал член на ПП....смях!
Илиян публикува:
03 Октомври 2023 | 14:07
Това цялото нещо го прави за да изнудва земеделските производители за пари за да му задоволяват хазартните зависимости. Дължи на доста от тях пари дано да не си мълчат и най-после този политически хамелеон да си получи заслуженото!
Ощетен публикува:
03 Октомври 2023 | 14:03
И в Струмяни е същата картинка!
до ПП публикува:
03 Октомври 2023 | 13:18
От всички специалисти, този комарджия ли намерихте да назначите от ПП за директор?!?!?
Мизерник публикува:
03 Октомври 2023 | 13:13
Страшен боклук е тоя комарджия!Това ли са ви кадрите на ПП Промяната?Тоя съсипа всичко,хазартен тип,тоя е за затвора!Боклук долен!
До киро публикува:
03 Октомври 2023 | 09:33
Целия този рев е на всички земеделци и животновъди от Благоевградска област, а този дори е от друга област не знам колко партии смени до сега но явно си плаща където трябва за да го държат и да се вилнее така по казината
Просто Киро публикува:
03 Октомври 2023 | 09:24
Целия този ред да не би да е, за да се се върне онази отрепка Укев?
BБожидар публикува:
03 Октомври 2023 | 09:12
Време е такива алчници като този от ПП ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА да си получат заслуженото. Божидар Йосифов, който прекарва по-голяма част от времето си в казиното вместо в дирекцията е време да отиде малко на полето да види какво е да ощетяваш тези хора животновъди и земеделци

Добавете Вашия коментар

TOP